Вече близо два месеца измина от началото на най-силните първенства в Европа. При бърз поглед в класирането на шампионатите в Топ 4 прави впечатление неочаквано слабото представяне на Реал (Мадрид), Барселона и Байерн. И трите тима са в негативен период, какъвто феновете не помнят от дълго време. А говорим за последните три победители в Шампионската лига. Имиджът на кулите-тризнаци са пред разпадане.

Най-шокиращ изглежда сривът при Байерн - вечният фаворит за титлата в Германия. В момента тимът е едва шести в класирането с 13 точки, на четири зад лидера Борусия (Дортмунд). Отборът не играе добре, головият извор пресъхна, а в съблекалнята има напрежение. Полираната до блясък мюнхенска ябълка явно е гнила отвътре. Баварският колос е пред колапс. Причините за това са много – треньорски, управленски, междуличностни и селекционни.

Байерн започна ударно с новия треньор Нико Ковач и спечели Суперкупата на Германия след здрав бой с 5:0 по носителя на националната купа Айнтрахт (Франкфурт), но след това сериозно се измъчи за купата на Германия срещу аматьорския Дрохтезен/Асел (1:0), въпреки че игра в титулярния състав.

Последваха убедителни победи над считаните за претенденти за Топ 4 на класирането Хофенхайм, Байер (Леверкузен) и Шалке 04. Оказа се обаче, че тези три тима все още не са в желаната форма и буксуват в първенството. Затова успехите над тях сякаш губят тежест. Имаше и победа в Шампионската лига с 2:0 като гост на Бенфика. Последва срив, какъвто в Мюнхен отдавна не помнят. Записани бяха две равенства 1:1 с Аугсбург (в Бундеслигата) и Аякс (в Шампионската лига), като холандците тотално надиграха на „Алианц Арена“ и може да съжаляват, че не си тръгнаха с победа.

В Бундеслигата в момента тимът е в серия от две поредни загуби – от хитовете в първенството Херта и Борусия (Мьонхенгладбах). В тях Байерн не вкара гол, след като в първите четири мача от шампионата реализира 11 попадения. Още повече, че за първи път от сезон 2008/09 баварците получиха голове в седем поредни мача от всички турнири.

Негативната серия беше съпътствана от напрежение в съблекалнята. То започна още след края на предишния сезон, тъй като Роберт Левандовски искаше да напусне. След това размисли, а за това помогна и явното нежелание на никой европейски клуб да плати исканата цена. Напоследък Хамес Родригес явно изразява недоволството си от треньора, че Томас Мюлер е предпочитан пред него. В някои мачове дори футболисти ставаха от пейката и си тръгваха от стадиона още преди края на редовното време на срещите. Тогава те отказваха да говорят пред медиите, но беше ясно, че са недоволни, че не играят. Не трябва да се пропуска, че от началото на сезона се случиха контузиите на Кингсли Коман, Корентен Толисо, Рафиня, а в събота и Давид Алаба влезе в лазарета. Това обаче е малко оправдание.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Дори клубната легенда Лотар Матеус си позволи остри думи срещу представянето на отбора: „Не си спомням Байерн да е играл толкова слабо. Представянето няма нищо общо със съвременния футбол. Играчите не се борят за топката, липсва ентусиазъм. Езикът на тялото им говори за проблеми в тима. Не виждам някой да търси изход от ситуацията.“

Брожение сред играчите има и срещу разговорите на хърватски между хората от треньорския щаб и спортния директор Хасан Салихамиджич. Въпреки слабите резултати, вчера отборът и ръководството отидоха на традиционния Октоберфест и то в момент, когато баварците за първи път през новото хилядолетие записаха четири поредни мача без победа по време на бирения фестивал в Мюнхен. За последно това се случи през 1999 г.

Президентът Ули Хьонес в неделя коментира пред „Зюддойче Цайтунг“, че ръководството на клуба има доверие в треньора Нико Ковач. Пред „Кикер“ добави, че ще защитава Ковач до последна капка кръв. Чия кръв – неговата, на Ковач или тази на Байерн, не става ясно. На всички е ясно, че Хьонес е упорит ръководител, който твърдо следва клубната политика да не се харчат огромни суми за трансфер на футболисти. Байерн обаче трябва да направи точно такива стъпки, за да се може да се бори успешно за желаната титла от Шампионската лига. Настоящият отбор очевидно има нужда от подмладяване, а това може да стане само с трансфери, тъй като качествени попълнения от школата почти не се виждат.

Сега по същия начин президентът на Байерн се е заинатил относно назначението на Нико Ковач. Хърватинът беше назначен през лятото не само заради успешната си работа с Айнтрахт (Франкфурт) и спечелената купа на Германия, но и заради това, че е бивш играч на Байерн, познава обстановката в клуба и говори немски. Запознат с историята и традициите на баварците, а и немскоговорящ по рождение беше и Юрген Клинсман, който пое отбора през 2008 година и не завърши сезона, след като тимът се срина на трето място в класирането. И тогава, както и сега, на „Алианц Арена“ заложиха на специалист с малък опит и това се оказа провал. Сега историята е много вероятно по-скоро да се повтори, отколкото Ковач да постигне някакви успехи с Байерн. Дори има вероятност хърватинът да стане треньорът с постоянен договор, а не временно решение, който се е задържал на поста по-малко от 150 дни. Към момента антирекордът в Байерн е Сьорен Лерби, който през сезон 1991/92 е начело на баварците само 153 дни.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ В БУНДЕСЛИГАТА - ТУК