Швейцария и домакинът Франция завършиха 0:0 в Лил в последния си мач от група "А" на Евро 2016 и вече мислят за участието си на осминафиналите. Швейцарците ще играят във фазата на елиминациите за първи път в историята, след като при предните си три опита не успяха да прескочат групите. Те щяха да се класират за следващия етап и при загуба, тъй като победата на Албания срещу Румъния с 1:0 в другата среща бе благоприятен резултат за тях. Този успех на албанците им даде някакви надежди, че може да играят на осминафиналите като един от най-добрите четири трети отбора във всички групи.

"Петлите" бяха по-активни в първите минути, като най-деен от тях бе Пол Погба, който в 17-ата минута прати топката в напречнатагреда. Халфът на Ювентус пробва и още няколко удара по посока на вратата на Ян Зомер, но без успех. Швейцарците отвърнаха със силен удар на Мехмеди в 20-ата минута, но над вратата на Лорис.

Играчите на Дидие Дешан продължиха да доминират, а в 42-ата минута Жиняк бе изпреварен от вратаря Ян Зомер в наказателното поле и не успя да получи дълго извеждащо подаване. 

Второто полувреме започна с две добри атаки на "часовникарите", но Емболо и Шакири бяха спрени в двете ситуации. В 53-ата минута при борба за топката Гризман и Бехрами буквално спукаха топката, която бе сменена. Последваха пропуски на Гризман и Жиняк, а в 63-ата минута в игра се появи голмайсторът на "петлите" с 2 попадения на турнира до момента Димитри Пайе на мястото на Кингсли Коман. 

В 75-ата минута Муса Сисоко направи силен пробив и центрира към Димитри Пайе, който с удар от движение прати топката в напречната греда. В 88-ата минута пред Пайе се разкри още един шанс при пряк свободен удар, но топката се отклони в тялото на Сисоко. До края на мача не се случи нищо интересно и двата тима поделоха по точка, която класира Швейцария на осминафиналите като втори отбор в групата с 5 точки. Франция спечели тази група със 7 точки в актива си. 

Франция ще играе на осминафиналите срещу някои от третите тимове в групите „C”, “D” и „Е”. Мачът ще бъде на 26 юни от 16:00 часа българско време в Лион. 

Швейцария завърши на второ място в група „А” и ще играе на осминафиналите срещу втория от група „C” на 25 юни в Сент Етиен от 16:00 часа българско време. 

ШВЕЙЦАРИЯ – ФРАНЦИЯ 0:0

СЪСТАВИ
Швейцария: 1.Ян Зомер, 2.Стефан Лихтщайнер, 22.Фабиан Шер, 20.Йоан Джуру, 13.Рикардо Родригес, 11.Валон Бехрами, 15.Блерим Джемаили, 10.Гранит Джака, 23.Джердан Шакири (79 smqna.jpg 16.Желсон Фернандес), 18.Адмир Мехмеди (86 smqna.jpg Михаел Ланг), 7.Бреел Емболо (74 smqna.jpg 9.Харис Сеферович)
Селекционер: Владимир Петкович

Франция: 1.Юго Лорис, 19.Бакари Саня, 4.Адил Рами jalt.jpg, 21.Лоран Кошчелни jalt.jpg, 3.Патрис Евра, 15.Пол Погба, 6.Йоан Кабай, 18.Муса Сисоко, 7.Антоан Гризман (77 smqna.jpg 14.Блез Матюиди), 10.Андре-Пиер Жиняк, 20.Кингсли Коман (63 smqna.jpg 8.Димитри Пайе)
Селекционер: Дидие Дешан

Баланс: 38 мача, 12 победи за Швейцария, 10 равенства, 16 победи за Франция, г.р. 67:60 за Франция

Лил, „Стад Пиер Мороа“
Съдия: Дамир Скомина (Словения)