Вратарят на Исландия Ханес Халдорсон е един от най-силно представящите се играчи на своя пост на Евро 2016. 32-годишният страж е в основата на изненадващото класиране на исландците за осминафиналите на европейското първенство, където тимът от северния остров ще се изправи срещу фаворита Англия.

Любопитното в историята на Халдорсон е, че той играе истински професионален футбол от 2013 година, когато преминава в норвежкия Санднес Улф. Преди това се състезава повече като аматьор в родината си и има само кратък престой през 2012-а в професионалния норвежки Бран, където е взет по спешност заради контузията на Пьотър Лечиевски.

От миналото лято вратарят на националния отбор на Исландия е играч на холандския НЕК Наймеген, въпреки че през пролетта беше преотстъпен в Норвегия на Бодьо Глимт.

Дълго време футболът не е основният начин за препитание на Ханес Халдорсон. Преди да стане професионалист той работи като режисьор на различни видео и рекламни клипове. Вратарят е достатъчно добър в работата си и когато отива в Норвегия, за да стане професионалист, неговият работодател „SagaFilm” обещава да пази мястото му до края на футболната му кариера.

За добрата работа на Халдорсон като режисьор говори и това, че през 2012 година получава правото да направи клипа към песента „Never Forget“ на Грета Саломе и Йонси, с която Исландия се представя на песенния конкурс „Евровизия“ в Азербайджан.

„Песента завърши на 20-о място с 46 точки, но видях коментари в интернет, които твърдят, че Исландия е имала най-добрия клип. Все пак тогава с нещо впечатлихме хората, а аз мога да се гордея с работата си. Не мога да кажа, че съм голям фен на „Евровизия“. Едва ли някой може да каже подобно нещо. Това не е най-якото музикално преживяване, но пък като дете много го харесвах. Беше част от плановете ми да изпитам тръпката на участието. Направих го като режисьор на видеоклипа. Това беше предложение, което не беше за отказване, а пък и се класирахме преди Англия“, коментира 32-годишният страж.

На „Евровизия“ през 2012 година България е представяне от песента „Любов без граници“ на Софи Маринова, която завършва на 11-о място в полуфинала и за малко не успява да се класира за финала. Англия се представя по-зле от Исландия на европейския песенен конкурс. „Love Will Set You Free“ на легендарния Енгелберт Хъмпърдинк завършва на 25-о място с 12 точки. Победата взе шведката Лорийн с „Euphoria“.

„Моята кариера не се разви като на повечето футболисти. Девет години основната ми работа беше да правя клипове, но това е просто част от чара на исландския национален отбор. Всеки един от нас има различна история. В Исландия има поговорка: „Няма асансьор до успеха, трябва да се качиш по стълбите.“ Всеки един в нашия отбор е изпитал това на гърба си“, разкрива Халдорсон.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

КЛИПЪТ КЪМ ПЕСЕНТА „NEVER FORGET“, КОЙТО Е РЕЖИСИРАН ОТ ХАНЕС ХАЛДОРСОН