Приказката на исландските викинги на Евро 2016 продължава. В мач от Група „F“ островитяните удариха Австрия с 2:1 и се класираха за осминафиналите при дебютното си участие на европейско първенство. Резервата Арнор Ингви Траустасон вкара победния гол в добавеното време. Така Исландия зае второто място в класирането на групата и в следващия си мач ще играе срещу Англия. Австрия отпадна и спази традицията си да не преодолява груповата фаза на континентални шампионати.

Още във втората минута Исландия имаше шанс да открие резултата, но при удара на Йохан Гудмундсон топката се отби в сглобката на напречната греда и десния страничен стълб на вратата на Роберт Алмер. В 11-ата минута Марко Арнаутович отне топката на вратаря Ханес Халдорсон, но не успя в опита си да прати топката в мрежата. След това Кари Арнасон стреля над вратата. В 18-ата минута Исландия откри резултата. Арнасон отклони хвърлената от тъч топка към Йон Дади Бьодварсон, който овладя, освободи се от Прьодъл и стреля точно край вратаря.

Австрия отговори на това попадение с пропуски на Арнаутович и Юлиан Баумгартлингер. В 36-ата минута тимът на Марсел Колер получи право да изпълни дузпа, след като Ари Скуласон фаулира Давид Алаба в наказателното поле. Александър Драгович обаче не успя от бялата точка, пращайки топката в десния страничен стълб на вратата. След това Баумгартлингер и Мартин Хинтерегер опитаха неточни удари към вратата на Халдарсон.

Втората част започна с пропуск на Биркир Бярнасон за Исландия и на Алаба за Австрия. В 48-ата минута австрийците имаха основателни претенции за дузпа заради фаул на Скуласон, но съдията Марциняк не отсъди наказателен удар. Сигурдсон отговори с удар край вратата на Алмер. Изстрел на Алесандро Шьопф беше блокиран от Арнасон на границата на вратарското поле, а след това и Халдорсон отрази друг удар на австрийската резерва.

Четвърт час след почивката Австрия изравни. Шьопф получи аситенция от Алаба, освободи се от пазача си и стреля край плонжа на исландския вратар точно в долния ляв ъгъл. В 65-ата минута Алмер отрази удар на Гилфи Сигурдсон от наказателното поле. След това Марк Янко беше близо до гол, но топката мина сантиметри от гредата.

В 72-ата минута Шьопф беше близо до второто си попадение в мача, но оказал се сам срещу вратаря на Исландия би точно в плонжиралия срещу него Халдорсон. Последва и пропуск на Янко. Четвърт час преди края исландците имаха неуважени претенции за дузпа след игра с ръка на Клайн в наказателното поле. Малко по-късно Халдорсон изби в корнер опасен удар на Алаба от фаул. В добавеното време на мача Исландия стигна до победен гол. Резервата Арнор Ингви Траустасон се разписа при контраатака и след асистенция на Биркир Бярнасон. Така островитяните стигнаха до успеха и се класираха за осминафиналите.

ИСЛАНДИЯ – АВСТРИЯ 2:1

1:0 Йон Дади Бьодварсон (18), 1:1 Алесандро Шьопф (60), 2:1 Арнор Ингви Траустасон (90+4)

Исландия: 1.Ханес Халдорсон jalt.jpg, 2.Биркир Севарсон, 14.Кари Арнасон jalt.jpg, 6.Рагнар Сигурдсон, 23.Ари Скуласон jalt.jpg, 17.Арон Гунарсон, 10.Гилфи Сигурдсон, 7.Йохан Гудмунсон (smqna.jpg86-5.Сверир Ингасон ), 8.Биркир Бярнасон, 9.Колбейн Сигторсон jalt.jpg (smqna.jpg80-21.Арнор Ингви Траустасон), 15.Йон Дади Бьодварсон  (smqna.jpg71-18.Елмар Бярнасон)
Селекционери: Ларс Лагербек и Хеймир Халмгринсон

Австрия: 1.Роберт Алмер, 3.Александър Драгович, 15.Себастиан Прьодъл (smqna.jpg46-18.Алесандро Шьопф ), 4.Мартин Хинтерегер, 5.Кристиан Фухс, 6.Щефан Илсанкер (smqna.jpg 46-21.Марк.Янко jalt.jpg), 14.Юлиан Баумгарлингер, 17.Флориан Клайн, 8.Давид Алаба, 7.Марко Арнаутович, 20.Марсел Забитцер (smqna.jpg78-22.Якоб Янчер)
Селекционер: Марсел Колер

Сент Дени, „Стад дьо Франс“
Съдия: Шимон Марциняк (Полша)