Европейското първенство по футбол завърши. Емоцията от финала, спечелен от Португалия след продължение над домакина Франция, вече отмина. Евро 2016 предостави на феновете интересни ситуации. БЛИЦ СПОРТ ви представя своята класация на куриозите и любопитните моменти на европейското първенство.

1.Феърплеят на португалското хлапе – Португалски малчуган спечели симпатиите на цял свят, след като телевизионните камери показаха как успокоява по-възрастен френски фен след финалната среща.

2.Викингският вик – Зрителите на Евро 2016 бяха впечатлени от испанските фенове, които още от самото начало използваха запазената си марка – пляскане с ръце и вик „Уух“. Този маниер вече беше копиран от редица футболни агитки, дори и у нас, въпреки че исландците признаха, че са харесали това изпълнение от феновете на шотландския Мъдъруел.

3.Дузпата на Симоне Дзадза – Италианският национал стана известен по света заради дузпата, която изпълни срещу Германия на четвъртфинала. Нападателят направи изключително куриозна засилка и прати топката над вратата.

4.Пътят до титлата – Португалия стана европейски шампион, след като записа само една победа в редовното време на своите мачове. Това стана на полуфинала срещу Уелс. Във всички останали свои двубои португалците завършиха при нулево равенство в редовното време. Ако беше запазен стария формат на европейските първенства, тимът на Фернандо Сантош дори нямаше да излезе от групата.

5.Палавите ръце на Йоахим Льов – За невъзпитаното поведение на германския селекционер знаехме още от Мондиал 2010, когато Льов беше изловен да яде носните си секрети. Сега обаче „лъснаха“ и други странности на Йоги. Хванаха го да души миризмата на гащите си отред и отзад, а и проверява как мирише потта под мишниците му.

6.Исландският Алекси Сокачев – Коментаторът на исландската телевизия Гудмундур Бенедиктсон стана популярен по цял свят заради виковете си след победите на националния отбор на родината си над Австрия и Англия.

7.Молците на финала – Зрителите на финалната среща между Франция и Португалия бяха учудени от масовото нашествие на молци на „Стад дьо Франс“. На предишните мачове на този стадион такова нещо нямаше. Оказа се, че гафът е на организаторите, които предната вечер оставили прожекторите на съоръжението да работят цяла нощ, което привлякло огромния брой летящи насекоми.

8.Скъсаните фланелки – Изключително странно за качеството на материалите, с които се правят футболните екипи в днешно време, фланелките на швейцарските национали се късаха по време на мача срещу Франция. Екипите на трима играчи бяха съдрани. След мача Джердан Шакири шеговито коментира: „Дано от „Пума“ не правят презервативи“.

9.Микрофон във водата – Звездата на Португалия Кристиано Роналдо реагира съвсем неочаквано на въпрос на журналист. Той взе микрофона на представителите на медиите и го хвърли в близкото езеро. След това бяха наети водолази, за да извадят микрофона.

10.Селфито с Роналдо на терена – Футболен фен нахлу на терена на „Парк де Пренс“ след нулевото равенство между Португалия и Австрия и успя да си направи селфи с Кристиано Роналдо. След това беше изведен от охраната на стадиона.

11.Леден порой в ЛионСилна градушка заваля на стадиона в Лион по време на мача между Северна Ирландия и Украйна и това принуди съдията Павел Краловец да прибере двата тима в тунела за няколко минути в началото на второто полувреме.

12.Спуканата топка – Това е вторият куриоз от мача от Група „А“ между Швейцария и Франция. Нулевото равенство ще се запомни със скъсаните фланелки на швейцарските национали, но и с това, че Антоан Гризман и Валон Бехрами спукаха топката при единоборство.

13.Снимка с Португалия – Момче, което гонеше топките по време на полуфинала между Португалия и Уелс, успя да се снима с португалските национали, когато те се наредиха за отборна снимка преди началото на мача с „драконите“. Хлапето се нареди точно до Кристиано Роналдо.

14.Български проблеми, пренесени на Евро 2016 – Разделението на феновете на ЦСКА между автентичния клуб и хибридния ЦСКА-София намери своето отражение и на европейското първенство. На полуфинала между Франция и Германия на „Стад Велодром“ в Марсилия се появи знаме: „Литекс не е ЦСКА“.

15.Фен на Левски в меле на трибуните – Началото на европейското първенство беше белязано с боевете между руски и английски фенове. Битките от улиците на Марсилия се пренесоха на трибуните на „Стад Велодром“. Снимките от битките вътре в стадиона показаха, че в центъра на мелето има привържени на Левски, който е с фенска фланека на „сините“ и държи найлонова торба от фрийшопа на летище София.