Настоящият световен шампион Германия успя да елиминира Италия от Евро 2016 и да се класира на полуфинал. Немците ликуваха със 7:6 след дузпи в изключителна драма в Бордо, след като в редовното време и след продължения не беше излъчен победител - 1:1.

В 65-ата минута Месут Йозил даде преднина на Бундестима, а в 78-ата Леонардо Бонучи изравни от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Жером Боатенг.

След като 120 минути не стигнаха за определяне на крайния победител, последваха общо 18 изпълнения на удари от бялата точка. Имаше 7 пропуски, като при последната дузпа за Италия Мануел Нойер отрази изстрела на Матео Дармиан, след което Йонас Хектор наказа Буфон и класира Германия напред.

На полуфинала немците ще се изправят срещу победителя от мача между домакина Франция и сензацията Исландия.

"Адзурите" излязоха за мача с черни летни в памет на жертвите от атентата в Бангладеш, сред които има загинали италианци.

В 4-ата минута пред Стураро се откри възможност, но той стреля слабо и неточно. Последва удар на Джакерини, който беше блокиран от защитник в бяло. В 13-ата минута Сами Кедира показа, че има проблеми и се наложи оказването на медицинска помощ. Германецът след това се завърна в игра, но престоя по-малко от 2 минути на терена и след като показа, че се нуждае от смяна Йоахим Льов пусна Бастиан Швайнщайгер на мястото му.

В 27-ата минута Швайнщайгер прати топката в италианската врата, но попадението не беше зачетено, тъй като халфът на Бундестима фаулира Де Шилио преди да отбележи с глава. Четири минути по-късно Жером Боатенг се намеси отлично в наказателното поле на Германия, стигайки пръв до топката, която беше насочената към връхлитащия опасно Джакерини.

В 41-ата Марио Гомес прати топката с глава над напречната греда, а секудни след това страхотно разбъркване пред вратата на Буфон завърши със слаб удар на Мюлер и стражът на Италия лесно улови.

До почивката имаше и още една интересна ситуация. В 44-ата минута Джакерини догони топката до аутлинията, след което я върна към Стураро в наказателното поле на германците, а той стреля, но се получи рикошет и се стигна до корнер, от който не последва опасност пред Мануел Нойер.

Немците започнаха по-активно второто полувреме. В 54-ата минута Гомес свали топката за Томас Мюлер, който стреля опасно, но Алесандро Флоренци се намеси самопожертвователно и с акробатична намеса пред голлинията отклони в корнер. Секунди след това силен удар на Боатенг прелетя в опасна близост от вратата на Буфон.

Масираният натиск на Бундестима даде резултат в 65-ата минута, когато Месут Йозил наказа "адзурите". Марио Гомес пусна перфектен пас към Йонас Хектор в наказателното поле на Италия, бранителят почти от аутлинията извади топката към връхлитащия Йозил, получи се рикошет в скочилия на шпагат Бонучи, но кълбото достигна до играча на Арсенал и той отблизо опъна мрежата на Буфон - 1:0.

Малко след това легендарният вратар на Ювентус се намеси решително и не позволи на Гомес да му вкара.

В 77-ата минута Италия получи дузпа и се стигна до изравняване на резултата. Съдията Виктор Касай посочи бялата точка за игра с ръка на Боатенг. Флоренци центрира в наказателното поле на Германия, където Киелини игра с глава, а защитникът на немците спря топката непозволено. От бялата точка Леонардо Бонучи изравни - 1:1, след като стреля силно по земя в долния ляв ъгъл на Нойер, който беше близо до спасяване.

Малко преди изтичането на редовното време топката профуча на сантиметри покрай дясната греда на вратата на Италия след далечен удар на Де Шилио. Това доведе битката до две части от по 15 минути. В първата от тях не се случи нищо интересно, а в 108-ата минута Дракслер пропусна добра възможност, пращайки топката над напречната греда след неразчетени действия на защитниците на Италия.

Секунди по-късно Дракслер можеше да изведе Мюлер сам срещу Буфон, но пусна твърде дълъг пас и опасността пред вратата на "адзурите" oтмина. Веднага след това Швайнщайгер стреля от над 20 метра, но в аут. До края срещата се доиграваше и логично се стигна до дузпите, при които германците ликуваха с 6:5 и се класираха на полуфинал.

ГЕРМАНИЯ - ИТАЛИЯ 7:6 след дузпи (1:1 в ред. време и след прод.)
1:0 Месут Йозил (65), 1:1 Леонардо Бонучи (78-дузпа)

При дузпите:
0:1 ГОЛ! Лоренцо Инсиние бележи в долния ляв ъгъл на Нойер
1:1 ГОЛ! Тони Кроос изравнява със силен изстрел
1:1 Пропуск! Симоне Дзадза стреля високо над вратата
1:1 Пропуск! Буфон спасява удара на Томас Мюлер
1:2 ГОЛ! Бардзали дава преднина на Италия
1:2 Пропуск! Йозил праща топката право в лявата греда
1:2 Пропуск! Пеле не успява да уцели вратата.
2:2 ГОЛ! Дракслер изравнява със силен точен удар в долния ляв ъгъл на Буфон.
2:2 Пропуск! Нойер спасява с една ръка удара от бялата точка на Бонучи.
2:2 Пропуск! Швайнщайгер пропуска да донесе победата на Германия, праща топката високо над вратата.
2:3 ГОЛ! Емануеле Джакерини дава аванс на Италия с удар в средата на вратата.
3:3 ГОЛ! Матс Хумелс бележи с хладнокръвен изстрел.
3:4 ГОЛ! Марко Пароло също вкарва в средата на вратата.
4:4 ГОЛ! Кимих е точен в долния десен ъгъл на Буфон.
4:5 ГОЛ! Де Шилио бележи, като топката първо се отби в напречната греда, след което премина голлинията.
5:5 ГОЛ! Боатенг изравнява почти без засилка.
5:5 Пропуск! Нойер спасява удара на Матео Дармиан.
6:5 ГОЛ! ЙОНАС ХЕКТОР СЕ РАЗПИСВА И ГЕРМАНИЯ СЕ КЛАСИРА НА ПОЛУФИНАЛ!


ГЕРМАНИЯ: 1.Мануел Нойер, 4.Бенедикт Хьоведес, 17.Жером Боатенг, 5.Матс Хумелс jalt.jpg , 3.Йонас Хектор, 21.Йошуа Кимих, 6.Сами Кедира (15  smqna.jpg 7.Бастиан Швайнщайгер jalt.jpg), 18.Тони Кроос, 8.Месут Йозил , 13.Томас Мюлер, 23.Марио Гомес (72  smqna.jpg 11.Юлиан Дракслер)
Треньор: Йоахим Льов



ИТАЛИЯ: 1.Джанлуиджи Буфон, 15.Андреа Бардзали, 19.Леонардо Бонучи , 3.Джорджо Киелини (120+1  smqna.jpg 7.Симоне Дзадза), 2.Матиа де Шилио jalt.jpg, 8.Алесандро Флоренци (86 smqna.jpg  4.Матео Дармиан), 23.Емануеле Джакерини jalt.jpg , 14.Стефано Стураро jalt.jpg, 18.Марко Пароло jalt.jpg , 17.Едер (107  smqna.jpg 20.Лоренцо Инсиние), 9.Грациано Пеле jalt.jpg
Треньор: Антонио Конте

 

Бордо, "Стад дьо Бордо"
Съдия: Виктор Касай (Унгария)
Жълти картони: Матс Хумелс, Бастиан Швайнщайгер (Германия); Стефано Стураро, Матиа де Шилио, Марко Пароло, Грациано Пеле,  Емануеле Джакерини (Италия)

 

ГОЛЪТ НА ЙОЗИЛ ЗА 1:0:



ДУЗПАТА И ИЗРАВНИТЕЛНОТО ПОПАДЕНИЕ НА БОНУЧИ:

РЕПОРТАЖ НА МАЧА (ВКЛЮЧИТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДУЗПИТЕ):