Дългогодишният футболист и капитан на Етър, бронзов медалист с отбора за 1989 г. - Емил Димитров - Патрешкия и неговият син Ивайло Димитров - Косъма, влязоха в историята на клуба с това, че са първите баща и син, играли с екипа на мъжкия национален отбор на България. Ивайло, който е възпитаник на Детско-юношеската школа на ЦСКА, но игра с виолетовия екип през есенния полусезон за първенството на тогавашната Източна „Б” група, сезон 2011/2012 г., направи дебют с националния екип в последния ден на миналия месец срещу състава на Швеция (при победата с 3:2). А бащата Емил като футболист на Етър игра за националния отбор в квалификационни срещи за финалите на Световното първенство в Мексико през 1986 г., пише "Кореспондент".

Емил Димитров е роден на 15 април 1960 г. в павликенското село Патреш. Още като ученик в VIII клас играе за мъжкия отбор на селото в областните групи, а като ученик в Русенския електротехникум с отбора на „Вихър” (Николово) във „В” група. Там играе и за „Червено знаме” (Павликени) една година и още две години като войник в „Б”, където негов треньор е легендата на „Етър” Петър Хараламбиев. През лятото на 1982 г. е привлечен в „Етър” от треньора Георги Василев. С виолетовия екип играе рекордните 7 сезона – до 1989 г. Четвърти е в ранглистата на клуба със 190 мача, след Георги Георгиев - 290, Стефан Лъхчиев - 199 и Цветомир Първанов със 196. През 1989 г. като капитан на отбора печели първите за клуба бронзови медали от Републиканското първенство. 

През лятото на същата година е привлечен в ЦСКА, с който става шампион на страната още в първия си сезон, заедно с партньора си в отбрана - другия „етърец” Трифон Иванов, който отива при „армейците” година по-рано. Като футболист на „Етър” Патрешкия играе за националния отбор в квалификациите за Световното първенство в Мексико през 1986 г. Има още 10 мача и за Олимпийския отбор на страната, както 13 мача и 3 гола за Младежкия национален отбор. Играл е още за пловдивския и софийския „Локомотив”, както и за шведския „Еншьопинг”. След приключването на състезателната си дейност е бил треньор на „Локомотив” (София), „Белите орли” (Плевен), „Конелиано” (Герман, София), „Етър -1924” през пролетта на 2006 г. и „Монтана”.

Синът на Емил Димитров – Ивайло, е роден на 26 март 1989 г. Той е възпитаник на Детско-юношеската школа на ЦСКА. Играл е за всички възрастови формации. След това е картотекиран и в мъжкия отбор, но е простъпен на „Спортист” (Своге), с който играе по един сезон в „А” и „Б” група (2008-2010). Следващия сезон играе в групата на „майсторите” и с „Академик” (София). След това е футболист на „Светкавица” (Търговище); „Етър-1924” през лятото на 2011 г.; „Несебър” и две сезона в „Добруджа” (Добрич). От 2015 г. е в „Славия”, за която има близо 70 мача и 20 гола в Първа професионална лига. За националния отбор дебютира на 31 август срещу Швеция (3:2).

Снимка "Кореспондент":