Елизабет Оморегие се превръща във все по-голяма звезда на женския ни хандбал, а и нещо повече. 19-годишната плевенчанка вече прави фурор и в Шампионска лига с екипа на словенски клуб, привличайки вниманието. Бети играе за Крим Меркатор (Любляна), където успя да се превърне в любимка на местните фенове.

Българката блесна със 7 гола в последната среща на тима си в Шампионска лига - победата с 36:31 като гост на норвежкия Ларвик. Българската националка е ключов играч на Крим Меркатор, а благодарение на феноменалната си атлетичност напредва с впечатляващи темпове.

След силния мач в Норвегия Оморегие попадна в престижна класация. Европейската хандбална федерация пусна гласуване за играч №1 на шестия кръг в Шампионска лига, като освен българката, в битката за приза са още Зита Жужански (FTC RC - Унгария) и Филипа Иден (Есберг- Дания).

Коя всъщност е Лиза?
Родена и израснала в Атина. Баща й Тайво е нигериец. Като млад е ритал футбол, но хандбалният ген Лиза дължи на майка си - Наталия Асенова, която е била хандбална вратарка. По-късно семейството, което отглежда още три деца - Мери, Рейчъл и Емануел, се мести от Атина в Плевен. Там Оморегие тръгва на училище и започва да тренира лека атлетика. Един ден местен треньор по хандбал я кани да опита различен спорт. "Тогава бях на 8 години. Съвсем скоро разбрах, че хандбалът ще играе важна роля в моя живот", спомни си Бети.

Сега обаче е разделена със семейството си. "Офертата от Крим Меркатор беше прекрасна възможност да демонстрирам качествата си. Освен това тук наистина умеят да работят с млади състезатели. Мога да подобря играта си още повече. В Словения ми харесва, а и България не е далеч. Семейството ми липсва, но хандбалът ми помага да се справям по-лесно", сподели пред сайта на Европейската хандбална федерация Оморегие.

Заради противоречия с бившия си треньор в България, тя не играе почти две години, преди да замине за Словения. "Мисли за хандбал дори извън залата. Той е нейният живот, макар че все още е в категорията на талантите. Чакат я години усилена работа, въпреки че вече блести като перла", похвали я наставсникът й в Крим Меркатор - Урош Брегар.

През настоящия сезон българката е водеща фигура в тима си на европейската сцена. Крим Меркатор стигна до основната фаза без нито една загуба на собствен терен. С 34 гола в 6 мача Оморегие е на пето място в списъка с най-добри реализатори в Шампионската лига. Дебютът й в надпреварата бе преди две години, когато тя отбеляза 34 попадения за цялото издание.

"За мен е наистина специално да играя в този турнир. Много съм щастлива да играя за Крим, чието име означава нещо в Европа. Все още съм доста млада, а въпреки това играя по над 40 минути на това ниво", отчете Елизабет, на които мнозина специалисти предричат бляскаво бъдеще.

Подкрепете Елизабет Оморегие - ТУК!