Страшен скандал се задава в българската художествена гимнастика. В последните няколко дни две вече бивши състезателки - Силвия Митева и Симона Пейчева, имаха медийни изяви, в които индиректно засегнаха федерацията. Митева призна, че след като се е отказала от активна кариера за нея няма работа в България.

Илиана Раева днес даде пресконференция, за да отговори и на двете. Председателят на Българска федерация художествена гимнастика заяви, че: "Тук съм, за да защитя институцията на федерацията и всички колеги, които работим в Управителния съвет. Лично аз ще искам от Управителния съвет, имаме заседание във вторник, Силвия Митева да бъде наказана за уронване престижа на Българска федерация художествена гимнастика. И един път завинаги ще се спре всеки да излиза и да говори лъжи. Ще се отправи забележка, че няма право да лъже така пред медиите и да уронва престижа на федерацията, която прави всичко за този състезател и вече съдия."

"Силвия Митава е състезател, който федерацията в последните години не само предоставяше всички възможни най-добри условия за работа, а след отказването й продължава да лансира нейното присъствие в българската художествена гимнастика. След като се отказа и го направихме на официална пресконференция, след като аз и Мария Петрова бяхме поканени на обяд от Силвия Митева, ни се благодари и основно на мен, което съм направила за нея като гимнастичка. Напоследък нейните медийни участия придобиват интересен завой към българската федерация", започна Илиана Раева.

"Тя каза, че много тежки са били условията, при които е работила. Категорично твърдя, че това е откровена лъжа. На Силвия Митева са предоставени отлични условия дори да работи повече, от които е необходимо. Имало е години, в които заради нейни участия, не сме пускали млади гимнастички. След нейното отказване поиска среща с мен и Мария Петрова. Попитахме я как да й помогнем, като треньор или съдия. Тя каза, че в България е нямало място нито като треньор или съдия. Изключително грозна лъжа. Тя каза, че на този етап ще се състезава като съдия и че няма намерение да се занимава като треньор. Попитахме я как точно, защото Мария Петрова е вицепрезидент на Европейския комитет. Тя каза, че иска да участва в курсовете, които предстоят за международен съдия. Беше направено и невъзможоното, така ще се изразя, Силвия Митева да участва на такъв курс. Тя беше пратена на такъв курс за сметка на наши доказани и утвърдени съдии, която е Красимира Филипова, това е първият път, в който тя го направи, отказа се. Тя не успя да вземе този курс в Англия. Наложи се да я пратим повторно в Киев. Там взе последна категория, бреве четвърто ниво.

Разходите само за Силвия Митева от федерацията са 6000 лева за тези два курса. Никога Силвия Митева не е дошла при мен и не е искала да работи като треньор. В интервюто си казва, че никой не я е приел да говори, при положение, че тя поиска разговор с мен. Всичко беше нарушено, за да може да направи Силвия това, което иска да направи. Ние й подсигурихме всичко. Много е грозно. Аз недоумявам как си е позволила да каже такова нещо. Мария Петрова не беше лансирана по такъв начин. Тук Силвия Митева четири месеца след отказването си вече е съдия бреве четвърта категория. Темата я приключвам така. Аз присъствах на много фарс и мълчах. И ще замълча, защото ще наруши моите принципи. Аз съм председател на тази федерация и трябва да възпитаваме деца. Нищо, че интернет се напълни с безумни коментари", каза председателят на федерацията.

На въпрос, дали очаква Силвия Митева да се извини, Илиана Раева отговори: "Аз казах истини между нас, които никак не са хубави, след което получих извинение от Силвия Митева на световното първенство. То не касае лошото й представяне. Дали ще се извини или не, няма значение. За мен има значение да защитя федерацията, хората от федерацията, от управителния съвет и стратегиите, които следваме. Тя трябва да преосмисли поведението си и аз няма да позволя такова нещо. Няма да позволя на никой, на койгто разчитаме и е от нашия екип, да излиза и да лъже пред медиите. Може би има лична обида за някоя казана дума за някоя истина от мен.

Очаквайте подробности