Организаторите на олимпийските игри в Токио през 2020 година забъркаха огромен скандал. В официалния сайт, следящ щафетата на олимпийския огън, е публикувана карта, на която може да се проследи пътя на факела на територията на Япония до началото на Олимпиадата.

На картата обаче в състава страната на Изгряващото слънце са включени Южните Курилски острови. В префектура Хокайдо се оказаха Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи.

Япония претендира за правата върху четирите острова от Южните Курили, базирайки се на подписания през 1855 година двустранен Трактат за търговията и границите.

Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи стават част от СССР след края на Втората световна война. След разпада на Съветския съюз островите попадат в територията на Русия като правоприемник на СССР.

 Winbet - на един клик разстояние! (18)

В продължение на дълги години след края на Втората световна война нито един ръководител на Съветския съюз или Русия не посещавал Южните Курилски острови. Това обаче се промени в последните години.

Началото е поставено на 1 ноември 2010 г., когато тогавашният руски президент Дмитрий Медведев прави работно посещение на Кунашир. Последва протест от японското правителство, а посланикът на страната в Русия Масахару Коно беше освободен от длъжност.