Шефът на родната федерация по борба Валентин Йорданов отвърна на нападките от страна на махнатия от нациионалния отбор треньор Симеон Щерев, разпространявайки дълго изявление. БЛИЦ публикува без съкращения позицията на легендарния борец:

Конкретният повод за това изявление са твърденията на Симеон Щерев, направени в поредното му телевизионно участие ("Шоуто на Слави"). И тъй като нападките вече стават лични съм длъжен да отговоря.

До преди няколко месеца Симеон Щерев беше много доволен от моята работа като президент на Българската федерация по борба и не пропускаше случай да го каже. А сега, когато му се потърси сметка за провала на олимпийските игри в Лондон 2012 и личните му интереси се засегнаха, нещата коренно се промениха.

Да, българската борба се провали на олимпиадата в Лондон - дойдохме си само с един сребърен медал, благодарение на Станка Златева. И всички се гордеем и се радваме на нейния пореден личен успех.

Представянето на нашите борци в Лондон е много по-слабо от това на игрите в Пекин през 2008 г. Тогава спечелихме четири медала срещу един сега. И в Пекин старши треньор беше Иван Цонов, а Симеон Щерев - негов помощник.

Моята оценка и тази на Управителния съвет съвпадат с оценките на Министерството на спорта, журналистите и обществеността. Станахме свидетели на треньорски грешки, които лишиха наши състезатели от медали.

Симеон Щерев се опита да обясни какво се случва в БФ Борба, но не можа да даде точния отговор. А той е, че новите треньори започнаха работа, има лагери, предстоят участия. Това явно не се харесва на някого и се опитва с всички сили да се пречи на борбата, независимо зад какви лозунги се крие.

Съгласен съм с него, че сме приятели отдавна, но борбата и моите задължения като президент на федерацията не ми позволяват да си затварям очите пред грешките на треньорите на последната олимпиада. За мен националните интереси и интересите на българската борба са над всичко.

Федерацията и аз лично винаги сме изказвали своята благодарност и уважение към труда на Симеон Щерев като старши треньор на мъжкия и на женския национален отбор в миналите години и тази благодарност винаги е била подплатена финансово и морално.

Относно нападките му за моите организационни качества мога да кажа само едно - нека оставим фактите и историята на говорят. Всеки има право на лично мнение. Да си спомним, че Симеон Щерев също беше президент на БФ Борба, а аз поех ръководството от него.

Аз личен конфликт със Симеон Щерев нямам. Управителният съвет взе единодушно решение за освобождаване на всички национални треньори, не само на Симеон Щерев. Еднолични решения не вземам, и затова има стенограма на Управителния съвет.

А мотивите за освобождаването бяха обявени публично след заседанието на Управителния съвет - грешна функционална подготовка и грешна тактика, които доведоха до слабото представяне в Лондон. Преди това България беше домакин на единствената квалификация за олимпийски игри в Европа. Нашите състезатели не успяха да вземат максималния брой квоти за участие. В резултата на това се наложи в рамките на седмица да се пътува до Китай, а после и до Финландия, за да се участва в другите две квалификации. Треньорите решиха да използват едни и същи състезатели в следващите два турнира. Пътуването и свалянето на килограми не бяха взети под внимание от треньорите и в резултат на това успяхме да прибавим само още една виза за игрите. Освен това функционалното състояние на състезателите не беше преценено правилно, в резултат на което по време на олимпиадата нашите борци не се представиха според възможностите си.

Спечелени бяха 7 квоти от 21 възможни, а на игрите имахме 5 треньори и трима съдии. Провал на квалификациите и на олимпиадата претърпяха световни шампиони - Михаил Ганев, Явор Янакиев, Тайбе Юсеин...... И от Управителния съвет това беше отчетено като провал.

Симеон Щерев беше наставник и на женския национален отбор и като такъв също носи отговорност за единствената квота, спечелена от Станка Златева на световното първенство в Турция през 2011 г. Нито една друга състезателка не успя да вземе виза на следващите квалификационни турнири.

Отстраняването на Симеон Щерев като треньор на националния отбор по никакъв начин не го спира той да продължи да работи като такъв в клуб "Левски", в спортното училище или другаде. Дори в момента той използва една от залите в спортен комплекс "Диана" с тренировъчна цел. И ако наистина той милее за борбата нека да покаже способностите си и да изгради нови борци, този път отдолу нагоре. Твърденията му, че вече не може да бъде треньор в България са неверни. Никой не му е отнел лиценза или дипломата за треньор. Той е на заплата в МВР, което значи, че работи в "Левски".

Борбата е индивидуален спорт, но трябва да има колектив за да има успехи. Треньорът на националния отбор, какъвто беше Симеон Щерев, е отговорен за представянето на всички състезатели и няма право да ги дели на мои и чужди. Според думите му той е треньор само на двама-трима състезатели , а в националния отбор са 30-ина борци.

Задължение на националния селекционер е да обединява отбора, а не да го разединява. За да стигне един борец до националния отбор той преминава през много други треньори, а да не се оценява труда на останалите - е неблагодарност.

Не е в силите на никого за два месеца да направи шампион, както Симеон Щерев върди че е направил с Тайбе Юсеин. Преди да попадне при него, нейн личен треньор беше Сава Семков.

В националния отбор влизат най-добрите спортисти, като с тях са работили личните им треньори по клубове в продължение на години. Шампион не се става за 2-3 месеца.

Борците в националния отбор не са лично негови, на Симеон Щерев - те са на България, на държавата и БФ Борба плаща за подготовката им - участия в международни турнири, световни, европейски първенства, привлича чуждестранни спаринг партньори, осигурява лагери в чужбина...

Твърдението на Симеон Щерев, че прекарва по-голяма част от времето си с тях, вместо със семейството си, са верни - това е така, защото те са заедно на тренировъчни лагери, осигурени и платени от държавата и БФБорба - около 200 дни в годината. Но това важи не само за него - това се отнася и за всички други треньори на национални отбори.

Симеон Щерев няма право да ми иска оставката, това могат само клубовете и Управителния съвет. Според Устава на БФ Борба подобни въпроси се решават от Общото събрание на федерацията.

И нека спекулациите със Станка Златева да спрат - никой не й е забранявал да тренира със Симеон Щерев. И никой не й е поставял условие да тренира при друг.
Пред нея стои и опция за помощник-треньор на женския национален отбор. Крайно време е тя да вземе решение. Държавата няма да й плаща за нейното "незнаене" какво да прави.

И ако наистина свалим летвата толкова ниско, че да мислим, че 1 сребърен медал от олимпийски игри е голямо постижение за спорта в България, то тогава по-добре да не очакваме нищо от следващата олимпиада.

Промените, направени в треньорските състави са продиктувани единствено с цел българската борба да си върне позициите от близкото минало. Тези промени не включват само смяна на треньорите - осъществява се нов подход към целия тренировъчен процес, ангажирани са много треньори с доказани качества, провеждат се съвместни лагери на мъжките и юношеските отбори за първи път.

Крайно време е да спрат всички тези безполезни разпри, за да оставим новите треньори да работят спокойно. Новият олимпийски цикъл започна, трябва да гледаме напред. Съществува терминът "спортно дълголетие" - рано или късно идва време, когато възможностите и на най-добрия спортист и треньор не са достатъчни, за да продължи напред.

Валентин Йорданов
Олимпийски шампион, 7-кратен световен и 7 пъти европейски шампион по свободна борба
През 1998 г. поема президентския пост на БФ Борба от Симеон Щерев, като е избран с пълно единодушие.