Воеводско свидетелство получи ултрамаратонецът Красимир Георгиев, преминал успешно по трасето на най-тежкия маратон в света в Долината на смъртта - "Бадуотър". Българинът, които живее от няколко години в САЩ, гостува в Сливен по покана на председателя на фондация „Старият бряст“ Стефан Стефанов. 

Въпреки контузията, ултрабегачът премина по Хайдушката пътека по стъпките на Хаджи Димитър с мях от 43 литра вино. За успеха той получи сертификата, които се дава на всички, справили се с нетрадиционното предизвикателство, пише sliven-sport.com.

Георгиев сподели, че трасето е интересно и в същото време много трудно. Той поясни, че няма да участва във второто издание на планинския маратон "Хайдушки пътеки", заради травмата в глезена, но ще популяризира извън граница сливенския маратон.

Тази година надпреварата ще се проведе на 21 октомври и е посветена на празника на Сливен – Димитровден. Маршрутът, който преминава през 14 исторически крепости и знакови туристически обекти за Сливен, е разделен на три финала. Общата сборна денивелация на планинския маратон достига до 2500 метра.

Стартът е общ и ще бъде даден в 8:00 часа пред вековния Стар бряст в центъра на Сливен. Състезанието се затваря в 17 часа, като класическата дистанция от маратона ще финишира там, където е и старта.

В по-кратката дистанция, която е в рамките на града (около 5 км), участниците ще финишират пред крепост "Туида". В този пробег се очаква да се включат повече граждани и служители от различни институции, като популяризация на проявата е изготвена харта „Живот, здраве, планина”. Тя вече е  подписана от митрополит Иоаникий, областния управител Чавдар Божурски, кмета Стефан Радев, директора на полицията, комисар Димитър Величков. Те, както и други работодатели, се ангажират да осигурят допълнителен стимул за служителите си, които ще се включат в проявата.

В "Хайдушки пътеки" е предвиден и полумаратон (21 км), като неговият финал е пред фурната в м. Карандила. До там ще бягат и участниците в маратона, но им предстои и връщане до Стария бряст.

Сред участниците се очаква да бъдат бъдат изявените маратонци и планински бегачи  Шабан Мустафа, Кирил Николов - Дизела, Иван Сираков, Антония Григорова, както и сливналийката Мария Николова.

За първите трима в класическата дистанция са предвидени медали, парични и преметни награди, за полумаратона – медали и предметни награди, а за всеки завършил една от трите дистанции са осигурени сувенирни бъклички от дърво, в добавка - сливенска перлова ракия.

Снимки: ГЕОРГИ БАЛУЛОВ