Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах заяви, че решението за изхвърлянето на Русия от участие на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг догодина няма връзка с политически интереси. Германецът се надява всички чисти състезатели от страната да участват в  Южна Корея под неутрален флаг.

"Искам да благодаря на г-н Шмит и работата на неговия екип. Комисията изготви ясен протокол за системна манипулация на антидопинговите правила. Имало е неточности с антидопинговата лаборатория в Сочи. Затова МОК взе категорично решение да не допусне изпращането на състезатели под руски флаг. Чистите състезатели ще участват под олимпийски флаг и олимпийският химн ще бъде изпълняван при спечелена титла. Те ще бъдат вписани в листата като под името "Олимпийски атлети от Русия". Тези решения трябва да сложат точка на тези грозни ситуации. Спортният министър Мутко е наказан със забрана в участие на каквито и да е събития, свързани с МОК", заяви Томас Бах на заседанието в Лозана.

"В Рио нямахме възможност да изслушаме руската страна, която има право на отговор и защита. Тогава ставаше дума за проблеми с лабораторията в Москва. Сега проблемът е в олимпийска лаборатория. Става въпрос за корупционна схема между Международната федерация по вдигане на тежести и руската страна. Олимпийски бойкот никога не е постигнал нищо. Не виждам причина Русия да спре руски атлети, защото допускаме чистите състезатели да участват и да покажат, че има честни атлети в страната. Мислим, че чистите състезатели могат да изградят мост за бъдещето и честните състезания при олимпийски правила”, допълни президентът на МОК.

"Тази санкция беше приета, след като дадохме на Русия възможност да бъдат изслушани, имахме руска делегация при срещата на борда. По време на срещата президентът на руския олимпийски комитет се извини. Решението е напълно изолирано от политически интереси. Що се отнася до спонсорите и собствениците на тв правата, те са напълно наясно, че МОК е напълно независим политически. Не допускаме вмешателство от политически интереси", завърши германецът.