Казват, че атлетите на средни и дълги разстояния не се плашат от метеорологичните условия. Спортистите често са принудени да пренебрегват времето, за да покажат силата на духа и да победят. Не само спортистите обаче имат такава воля и непримирим дух. Днес стотици го доказаха в Пазарджик. Градът бе домакин на втория старт от веригата шокейни бягания "Рън България".

Организатор на събитието бе българската федерация по лека атлетика, община Пазарджик и сдружението "Пазарджик спортува". Още към 7 часа сутринта течеше трескава подготовка, за да може всичко да бъде наред. Почти изцяло с нея се занимаваше златното момиче по художествена гимнастика Ренета Камберова, която отговаря за спорта в родния си град Пазарджик. От известно време тя оглавява и сдружението "Пазарджик спортува". 

Около 9:30 часа парк-остров "Острова" на река Марица вече бе пълен с хора, готови да покажат най-доброто от себе си. Имаше такива, които преследваха по-добро време и призово класиране, тъй като са истински професионалисти. Имаше и такива, които участваха на дистанцията 5360 метра само за удоволствие, за да докажат, че лошото време не може да ги уплаши. А времето както в почти цялата страна в последните дни не беше пролетно. Лекото ръмене на моменти от леден дъжд и студът обаче не спря участниците да направят истинско шоу.

При мъжете първи завърши Мартин Проданов, който преодоля дистанцията за 17:04 минути, следван от Сава Тодоров – 17:05 мин. и победителя от "Рън България" в Сунгурларе преди седмица – Александър Сръндев – 17:10 мин. По трасето се появи и бронзовият олимпийски медалист по джудо от 2004 година Георги Георгиев, който е директор и на спортното училище в Пазарджик.

При жените Диляна Минкина записа втора победа във веригата "Рън България" с 18:20 минути. Нейни подгласнички бяха Маринела Нинева – 19:08 минути и Лиляна Георгиева – 19:28 минути.



32 щафети от по трима участници финишираха в емоционалното щафетно бягане 3х1.786 км. Победители са Тракия (Пловдив) в състав Димитър Аргиров, Валентин Кадринов и Андрей Трифонов. Талантите с треньор Радмила Станкович финишираха за 17:13 минути, следвани от Свежарките от Юга начело с Ахмед Ахмед - Фараона, който сформира щафета с Боби Алексиев и Димитър Генов – 17:31 минути, и Любовчиите от Изтока (Александър Спасов, Захари Хюсеин и Пламен Гостев) – 17:55 мин.

Първите шестима при мъжете и жените получиха парични награди за 1500 лева, а “Спорт Депо”, генерален спонсор на веригата, даде ваучери на призовите тройки. Наградите бяха раздадени от президента на федерацията по лека атлетика Добромир Карамаринов, президента на Европейската атлетическа федерация Свен Арне Хансен, Ренета Камберова и Виолета Малеева (експерт към министерството на спорта). Освен паричните бонуси всички призьори получиха грамоти, купи и медали. Поздравителен адрес пък изпрати министърът на спорта Красен Кралев. 

Агенция БЛИЦ също имаше представител. Колегата Пламен Славов измина трасето с лекота и остави доста съперници зад себе си. Днешното състезание бе по-скоро загрявка и добра тренировка преди очакващите го доста по-сериозни бягания в следващите няколко седмици.

"Благодаря на всички участници, че показаха силите и възможностите си. Постарахме се да организираме силно състезание и видяхте колко познати атлети имаше по трасето. Благодаря на община Пазарджик и специално на кмета Тодор Попов, че направи жест и освободи участниците от такса. Както на федерацията по лека атлетика и Добромир Карамаринов, който ни уважи с присъствието си. Благодаря и на доброволците за настроението, което създадоха", каза Ренета Камберова.

"Наистина работихме много в последните дни, за да се справим с това състезание. Времето беше единственото ни притеснение, но няма как и трябваше да се съобразим с него. И въпреки че не беше най-доброто пак дойдоха много хора, които показаха, че пред спортистите няма прегради. Очаквайте още много изненади от нашия град, общината и "Пазарджик спортува" вече подготвят следващите мероприятия. Искаме да бъдем примери за децата и младите хора и да разберат, че от спорта по-хубаво няма. Той учи на дисциплина и гради характер, а дава и необятни възможности", добави още златното ни момиче.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/ПАЗАРДЖИК