София запазва титлата „Европейска столица на спорта“ и след 2018 гoдина. Решението на базираната в Брюксел Асоциация на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPA бе обявено на Пресконференция днес от кмета Йорданка Фандъкова.

„Инициативата "Европейска столица на спорта" увлече много хора и тя бе развита като възможности за спорт за активен и здравословен начин на живот за повече хора, а всички спортни събития и обекти да бъдат в полза на града и столичани и гости на София. В резултат от направеното до сега получихме много важна оценки от Брюксел за София като Европейска столица на спорта. В писмо ACES EUROPA обяви София за постоянен носител на титлата „Европейска столица на спорта“. Това е и признание за постигнатото и ни мотивира да продължим“, каза Фандъкова на срещата с медиите.

За четири години спортните събития на „Cофия - Европейска столица на спорта“ достигнаха приблизително до над 1.2 милиона души като участници, зрители и гости на организираните фестивали, състезания, спортни празници, а общо организираните събития бяха близо 500. Днес 90% от спортните събития са със съдействие на София 2018 и Дирекция ПИСТ на Столична община. Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” провежда и съдейства за провеждането над 50 събития с участието на деца и ученици от столични образователни и институции. Приоритет в дейността на дирекцията е организиране и провеждане на Ученически игри – осем вида спорт с участието на над 200 училища и над 12 000 участващи ученици. 

За увеличаването на спортуващите показват и данните на спортния комплекс в Зона Б-5, който открихме през 2015 г. За тази година от началото на годината досега в базите са спортували над 130 000 души, което е с близо 30% повече спрямо същия период на миналата година.

"За тази година бяха удвоени средствата за финансиране на Програма за развитие на детско – юношеския спорт, като общо отпуснатите средства са 800 000 лв. С тях са подпомогнати 59 спортни клуба, практикуващи индивидуални спортове – 29 и колективни спортове – 30 спортни клуба", каза Фандъкова.

По думите й интересът към спорта започва в семейството. "Изградихме най-голeмия открит многофункционален спортен комплекс в парк "Възраждане" през 2015 г. От началото на 2018 г. досега в базите са спортували над 130 000 души, което е с близо 30% повече спрямо същия период на миналата година", коментира Фандъкова.

 

"Изграждаме фитнес площадки и маси за тенис в столичните паркове и градини. През последните години са изградени 45 фитнес площадки в паркове и 38 тенис маси. Спортът се развива в детските градини и училищата, затова за мен ключови са инвестициите в детския и училищния спорт. До момента построихме 10 нови спортни зали и физкултурни салони в училищата, на път сме да решим окончателно проблема с липсата на физкултурни салони, каза кметът на София. Готова е спортната зала в 149 СУ в кв.“Овча купел“", каза още кметът на София.

Фандъкова обяви, че вече е стартирана програма за изграждане на 6 многофункционални спортни зали в дворове на училища, като те ще функционират като квартални спортни зали. Кметът на София изтъкна колко важна е инициативата за активния и здравословен живот на столичани и намерението на градската управа тя да бъде продължена.

Покрай инициатива „София – Европейска столица на спорта бе направено райониране на зоните за спорт, почивка, туризъм и активности на Витоша, което бе внесено в Устройствения план. В момента тече обследване на планината за да стартира рехабилитация на хижи, заслони, пътеки, табели и др. Създадена бе временна Комисия за анализ състоянието на Витоша с цел да се даде детайлна информация за състоянието и проблемите, като се предложат начини за тяхното скорошно преодоляване. Покрай инициатива „Витоша достъпна за всички“ в рамките на проекта „Един ден на Витоша“ са събрани 6 хил. лв. и от Фондацията отделно 5 хил. лева. Предстои изграждането на спортна площадка в местността „Игликина поляна“ за хора в неравностойно положение, а благотворителният проект продължава с ново събитие на 29 септември пред НДК. Всяка година 1/4 от проявите на София – Евростолица на спорта са на и около Витоша, като общо досега за 4-те години се състояха над 110 спортни събития и празници.

Кметът Фандъкова съобщи още, че ще бъдат обновени автобусите за Витоша. Обявена е обществена поръчка за закупуване на 10 автобуса, с изискване за Евро 5 и да са произведени минимум през 2010 г. Те ще бъдат високоподови, с ръчна скоростна кутия, за да бъдат подходящи за движение в планински условия. Наред с това общината ще възстанови хижа "Боерица".

„Искаме да създадем устойчив спортен модел, който да остане в полза на софиянци и след 2018 г., да завършим инфраструктурните проекти и инициативи в областта на спорта и да продължим подпомагането на общности и клубове в развиване възможностите за спорт на хората от различни възрасти. Спортът като превенция на агресията също е важна цел на проекта“, така председателят на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта Елен Герджиков изтъкна мотивите проектът да бъде продължен. Той обяви още желанието на общината да бъде медиатор в решаването на сложните проблеми – особено по отношение на лифтове и съоръжения, натрупани през годините в планината. Председателят на СОС даде повече подробности за събитията до края на годината по програма „Европейска столица на спорта“. Герджиков обяви още, че кметът Йорданка Фандъкова бе избрана за Почетен президент на ACES EUROPA за 2019 г., което се случва за първи път в практиката на тази организация.

Съобщено беше също, че поради многото обжалвания и проточени във времето процедури относно системата за ползване на велосипеди под наем, общината търси нови варианти за изграждането на т.нар. велосистема на града.

Преди началото на Пресконференцията Фандъкова и Герджиков, заедно със зам.-председателя на СОС Николай Стойнев и организационния секретар на София2018 Анатоли Илиев се снимаха с екипа на София – Европейска столица на спорта. Йорданка Фандъкова благодари на хората и институциите, взели най-дейно участие в инициативата през последните 4 години.