Представители на нови шест вида спорт кандидатстват по програма „Спортни таланти“ на „Еврофутбол“ – това сочи статистиката на подадените до момента проекти. Това са биатлонисти, акробати, плувци, джудисти, ветроходци и шахматисти. Всеки от тях търси сума, която е близка до максималните 5000 лева, които се отпускат по програмата. Всички състезатели имат нужда от закупуване на нова и модерна екипировка и да заявяват участия в състезания в България и в чужбина. Също така са им необходими и средства за тренировъчни лагери и възстановяване. Тези спортове се допълват от първите кандидати – по лека атлетика и таекуон-до.

Припомняме, че конкурсът по тазгодишното издание на „Спортни таланти“ стартира на 30.01 и ще продължи до края на февруари. Всички индивидуални състезатели на възраст до 28 г., желаещи да получат финансиране по програмата е необходимо да се запознаят с Указанията за кандидатстване на сайта talanti.eurofootball.bg и да изтеглят необходимите документи. След като ги попълнят, трябва да ги върнат по електронна поща на партньорите от фондация „Работилница за граждански инициативи“  [email protected] до 24:00 ч. на 28.02.2019 г. „Еврофутбол“ осигурява отново квота за българските „параолмпийци“. 

Първата стъпка след приключването на конкурса е оценката по административни критерии. Следва оценяване от Групата на съветниците. Одобрените кандидати ще бъдат обявени в края на месец март. 

Медийни партньори на програма „Спортни таланти“ са сайтовете BLITZ.BG, actualno.com, offnews.bg, sportlive.bg, viasport.bg, bgsprint.com, bgathletic.com, ngobg.info, thestarstribune.bg, dir.bg; вестниците „Труд“ и „Еврофутбол“; агенциите КРОСС, Пик и БГНЕС, както и радиата Дарик радио и БНР. За поредна година подкрепа ни оказва и Националната спортна академия „Васил Левски”.

Програма е част от проект „Печелиш и помагаш“ на „Еврофутбол“, който засяга корпоративната социална отговорност на българския букмейкър. Той се реализира от 2012 г. насам в партньорство с ФРГИ и цели да подпомогне развитието на следващите поколения спортисти на България. 

До момента по програмата „Спортни таланти“ са подкрепени 186 спортисти, като някои от тях два или три пъти. Предоставените средства от 2012 година до края на 2018 г. са на стойност близо 800 000 лв.