На 10 и 11 март в София ще се проведе за първи път в България иновативното състезание за технологии в спорта - Спортни Хакатони България. Събитието е уникално по своя характер и има за цел да поощри използването на технологиите в спорта като предостави възможност на креативно мислещи екипи да разработват технологии, приложения и роботи за спорт. 

Фокусът на Спортни Хакатони България е насочен към развитието на творчеството, създаването на приятелства, използването на технологии и разработването на проекти, които да се надграждат в бъдеще.

Хакатон е събитие определяно като „Технологичен маратон“, по време на който в рамките на 48 часа програмисти, дизайнери, софтуерни инженери, проектанти и иноватори разработват технологични решения по зададени теми. Първото издание на Спортни Хакатони България ще се фокусира върху шест категории, по които  екипите ще разработват проекти: Спортни технологии, приложения и данни; Спорт, музика и здраве; Спортно образование; Спортни мобилни игри; Спортни Интелигентни (SMART) Облекла; Спорт и медия.  Няма възрастово ограничение за участие.

"Спортни Хакатони България се организира от EduTechFlag, като дейностите на организацията са насочени към най-добрите практики в областта на технологиите и образованието. EduTechFlag организара и Музикални Хакатони България и националния конкурс за STEM науки в училище. С първото издание на Музикални Хакатони България EduTechFlag печели националата награда на БАРОК и Граждански институт в категорията „Дигитални иновации“ на годишните награди ПроКултура 2017. Радваме се да споделим за първите организации партньори - Дигитална Национална Коaлация, iLoveBulgaria, SoftIntellect, AЗТУЕС, e-Skills for jobs и Делта3. http://sports-hackathons.org/partners-host . Надяваме се, че симбиозата между спорт и технологии ще е предпоставка за страхотни нови идеи и предприемачески проекти. Инициативата е в съответствие с политиките на ЕС за развитие на иновациите, активното използване на технологиите, развитието на предприемачеството и най-вече развитието на ключови за младите хора - умения за общуване, дигитални умения, работа в екип и креативност", съобщиха организаторите.

"Вярваме, че предстоят много успехи в областта на спортните технологии с потенциал да подпомагат ефективността и ефикасността на спортните практики като са източник на повече активни спортисти и шампиoни. Очакваме състезанията Спортни Хакатони България да са предпоставка за много вдъхновение за нови проекти и инициативи на стартиращи компании в областта на спортните технологични иновации", казаха още организаторите на събитието.

БЛИЦ СПОРТ научи, че един от поканените лектори е Кирил Николов - Дизела.