Фондация „София – европейска столица на спорта“ беше отличена със специален приз по време на връчването на годишните награди на Български туристически съюз в препълнената зала на Ритуалния дом на ул. "Кракра" 2. Статуетката бе връчена на организационния секретар на фондацията Анатоли Илиев лично от председателя на БТС проф. Алексей Стоев, който изтъкна задоволството си от партньорството със София2018 и Столична община. На церемонията присъства и изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова.

„Благодаря за признанието, в последните години осъществяваме мащабна програма съвместно с туристическия съюз и неговите структури, имаме много съвместни инициативи. Това лято заедно организирахме традиционното изкачване на Черни връх, където наред с туристите се събраха и много млади хора, състезатели, планински бегачи и любители, участници в активностите на София – европейска столица на спорта. Продължаваме заедно, за да има все повече хора в планините, сред природата и чистия въздух“, коментира Анатоли Илиев, който е член на Управителния борд на ACES Europe.

Тържеството започна с изпълнение на хор Планинарска песен, след което първи бяха наградени за най-добър хор на годината членовете на мъжката вокална група „Вежен“ Тетевен с ръководител Евгени Стоянов. Призът за най-добра хижа отиде в х. Добрила в Централен Балкан, а за най-добро туристическо дружество бяха отличени „Трапезица 1902“ Велико Търново при големите и „Боерица“ Владая София при малките дружества.

За партньорства с БТС бяха наградени: Областна управа Смолян при държавните институции, Община Калофер при местните власти, ТВ Евроком при медиите и ПП Витоша при националните и природни паркове. Наградата за най-добър туристически обект от движението „100 национални туристически обекта“ тази година получи Национален парк музей Шипка Бузлуджа. Специални призове бяха предвидени за Планинската спасителна служба във връзка с нейната 85-годишнина и за изтъкнатия ни алпинист Николай Петков, първият и досега единствен, обходил и трите ръба на Еверест – Западен, Югоизточен и Североизточен.

Церемонията завърши с дълго аплодираните изпълнения на хор „Планинарска песен“, с пожелания за весели коледни празници, за хубава и успешна Нова година.