Атанас Скатов покори поредния си осемхилядник. Сливналията стъпи и на връх Кангчендзьонга - третият по височина на планетата. Алпинистът гостува в студиото на БНТ, за да разкаже за поредния покорен връх и за книгата си "Над 8000 метра. Лхотце и Еверест на един дъх", която проследява неговата експедиция до Лхотце и Еверест през 2017 година.

Скатов е съгласен с мнението на много алпинисти и експерти, че върхът Кангчендзьонга е най-трудният за изкачване на Земята. Той разказа и за премеждията, с които се е справил по пътя към заветната цел.

"За да стигнеш до базовия лагер отнема повече от 10 дни. Върхът е много висок - почти 8600 метра, третият по височина на планетата. А в последната си част, преди самия връх е много трудно. Изключително трудно, има скално катерене, което допълни затруднява изкачването", разказа Скатов.

Още в първите дни той е получил чревна инфекция, но въпреки това е продължил към базовия лагер, който е на 5500 метра.

"От 5000 метра нагоре няма възстановяване на организма. От там нагоре губиш от енергията си всеки ден. Там отново се разболях, този път белодробна инфекция на гърлото", разказа сливналията. 

Скатов се разболява за трети път, но въпреки проблемите, продължава към целта - "Трябва да се бориш! Имаш ли цел, тя е най-важна. Дава ти мотивация."

В студиото на "Сутрешен блок" алпинистът представи новата си книга "Над 8000 метра. Лхотце и Еверест на един дъх". В нея той разказва за експедицията си през 2017 година, когато е имал за цел да изкачи двата върха - Еверест и Лхотце за под 20 часа. Времето го възпрепятства това да се случи, но няколко дни след Лхотце той все пак успява да изкачи Еверест. Скатов изкарва 11 дни на височина над 6400 метра.

"На днешния ден 22 май се качих на връх Еверест. Не всеки ден, а всеки час от експедицията помня", добави алпинистът.

Премиерата на книгата е на 27 май от 18:30 в Столична библиотека.