Атанас Скатов, който на 13 май покори пореден осемхилядник - Чо Ою (8201 метра), сподели на страницата си във "Фейсбук", че вече е получил сертификата, доказващ, че е стъпил на шестия по височина връх на планетата. Алпинистът от Сливен публикува снимка, към които написа следното:

"Привет, скъпи приятели! През последните 5 години събрах над 14 сертификата oт изкачване на върхове ( 7 от SEVEN SUMMITS и 7 от 14 x 8000). Не се катеря за сертификатите, но когато изпълняваш тези два проекта, е хубаво да събереш и тези сертификати. Макар че и тук има злоупотреби от колеги.

Искам обаче да Ви споделя, че този сертификат от Чо Ою е най-ценният и важен за мен до сега, защото преодолях психическата бариера да се изкача солово и без употреба на изкуствен кислород на 8200 метра. До сега не смеех заради астмата, която имах, но явно и стар астматик е способен да диша сам над 8000 метра. Експериментът продължава! Няма невъзможни неща!

Благодаря Ви сърдечно за подкрепата и вярата в мен! Толкова много любов, подкрепа и състрадание! Утре се връщам в България и с огромно нетърпение очаквам нашите срещи. Прегръщам Ви и до нови срещи!". 

Героят се прибира в България утре (22 май) в 21 часа с полет на Катарски авиолинии от Доха - на Терминал 2.