Доктор Атанас Скатов получи наградите за Спортист на май – традиционната значка „Златна България“ и ваучер от Пампорово АД.  Алпинистът-веган, който изкачи без кислород връх Чо Ойю /8201 м/, оглави анкетата сред спортните редакции с 9 гласа. На второ място, с 6 гласа, е двукратната европейска шампионка по борба при жените Биляна Дудова. Другата наша шампионка на тепиха Тайбе Юсеин е с 2 гласа, с 1 повече е 9-кратната европейска шампионка по самбо Мария Оряшкова. 

Скатов получи същото медийно признание точно преди 4 години, през май 2014 г., когато стана първия веган в света, стъпил на Еверест /8848 м/. Зад гърба му има още едно изкачване на Еверест през 2017 г, а също на Анапурна /8091 м/, Манаслу /8163 м/, Макалу /8485 м/ и Лхотце /8516 м/.

След завръщането си от Хималаите преди 20 дни сливенският катерач е търсен отвсякъде и откликва на всяка покана за среща. Особено е впечатлен от училището за планински водачи в сeло Черни Осъм, а също и от мотивационната среща вчера с хора, които водят заседнал живот поради характера на тяхната работа, сподели след церемонията по награждаването в Пресклуб „България“ Атанас Скатов. Стреми се да убеждава с личния си пример, че всеки може да постигне всичко, ако повярва в себе си.

„До 33-ата си година не бях стъпвал в планината, нищо не знаех за алпинизма. Случи се през 2010 г. да отида в Тибет, гледах красивия Еверест и си казах, че един ден ще се кача там“, сподели 40-годишният катерач. След всяка експедиция той взема решение да прекрати начинанията си, но любовта на хората го зарежда с амбицията да не се отказва. Последно един мъж му написал, че от 20 години е захвърлил велосипеда, но смелостта на Скатов го накарала да извади ръждясалото си возило, да го почисти и отново да върти педалите. Искам да помагам на хората, заяви алпинистът.

Той е самоук и разчита изцяло на собствена методика за подготовка – не се допитва до професионалисти, не чете специализирана литература, тъй като за такъв лукс са необходими много пари, които той няма. „Най-големият университет са експедициите ми“, каза агрономът по раститителна защита, доктор на науките. Скатов се подготвя физически 6 месеца за експедиция. След като се завърне, започва да си възстановява теглото. Загубил е 7-8 кг, които с обилни порции по 4-5 пъти на ден в рамките на 15-20 дни отново ги качва. Мускулите обаче се възстановяват за 3-4 месеца, пояснява алпинистът-веган. Сега най-много консумира череши. Пие по 5-6 литра вода на ден, същото количество поглъща и високо в планината. Не може да се съгласи с твърденията, че ако изкачваш 8-хилядниците с кислород, това не е спорт. „Все едно аз да кажа, че който яде месо и яйца, няма спортни постижения, ако е изкачил най-високите върхове“, разсъждава д-р Скатов.

Той има ясна представа за следващите върхове от 14-те първенци в света, които иска да се опита да изкачи. Намеренията и плановете зависят от спонсори. Ако си осигури необходимата финансова подкрепа, догодина пак ще тръгне на експедиция. От Еверест вече се е отказал окончателно. “Тази година исках да направя опит да го изкача без кислород и шерпа, защото с кислород съм го правил. Освен това Чо Ойю е много близо до Еверест. Китайските власти обаче наложиха ограничение и забраниха безкислородното самостоятелно изкачване”, разказа Скатов. 

"През 2019 г. се въвеждат ограничения и за Чо Ойю и Шиша Пангма – задължително участие на шерпа на всеки двама алпинисти. Трябва да има правила", категоричен е Скатов. 

Опитът е задължителен при височинното катерене – не може да тръгваш към Еверест и поне един друг 8-хилядник да не си изкачил, каза алпинистът-веган.

Кадри Sportal.bg: