Скандалът с управата на световния биатлон се разраства все повече. Вече не става дума само за укрити положителни допинг проби и разследването в тази връзка срещу вече бившия президент на федерацията Андерс Бесеберг. Има данни за корупция и са намесени проститутки, пише "Билд".

Докладът на Световната антидопингова агенция (WADA), който е на разположение на германската телевизия ARD, твърди, че руснаците в продължение на повече от десетилетие са давали подкупи на управата на Международния съюз по биатлон (IBU).

Властите, които водят разследването срещу подалия оставка 72-годишен Бесеберг, вече имат подозрения, че от 2011 година насам са прикрити 65 положителни допинг проби на руски биатлонити. Според доклада на WADA норвежецът през последните 15 години е бил подкупван от руснаците по всички правила на изкуството.

Той е получавал най-различин облаги. От ловни пътешествия в Русия до интимни срещи с проститутки. В тази връзка вече изглежда съвсем резонно решението на Бесеберг през 2016 година да даде на Тюмен домакинството на световното първенство през 2021 година и то в момент, когато тъкмо се развихряше скандалът с допинга в руския спорт.

Счита се, че за да бъде осигурено домакинството на руския град на световното първенство, на членове на Изпълкома на IBU са плащани подкупи в размер до 100 000 евро. През февруари 2017 година управата на световния биатлон отне на Тюмен домакинството заради публичния натиск.

Както е известно, през миналата седмица в централата на IBU в Залцбург беше направен обиск от австрийските власти заради разследване във връзка с укритите положителни допинг проби. Това доведе до оставката на Бесеберг, а генералният секретар Никол Реш излезе в отпуск до приключването на следствието.