Скандал във федерацията по щанги прати националния ни отбор без двама от най-добрите състезатели на европейското първенство. Надпреварата за юноши и девойки до 20 и до 23 години ще се проведе в израелския град Ейлат.

България ще бъде представена от 11 щангисти, но без представителите на Сливен - Божидар Андреев и Жеко Иванов.
Двамата не бяха включени в състава, тъй като не се подготвяха в София под ръководството на националните треньори, а правиха своите тренировки в Сливен при Пламен Братойчев. Той обявил, че няма да пусне състезателите си, ако не пътува с тях до Израел. Опасенията му са, че под ръководството на старши треньора Иван Иванов двамата няма да успеят да се докажат напълно.

Шефът на централата Неделчо Колев пък застанал твърдо зад националния треньор и се заканил, че няма да отстъпи, а всички щангисти трябва да се съобразяват с изискванията.

"Получихме много грозно писмо, в което пишеше, че двамата няма да дойдат на лагер, а ще се готвят в Сливен. Отговорихме им, че не се ли явят, няма да бъдат заявени за европейското. И така се случи. Те си мислят, че това е "топни и хапни". Не става. Нямало лекарски надзор, тягостна била обстановка в националния отбор. Простотии просто. Има отбор и спортна база, и всички трябва да се готвят там. Не може държавата да плаща пари, а те да се правят на ударени. Вече много години съм в ръководството на федерацията, а най-големите ми проблеми идват именно от Сливен", обяви Колев.

Братойчев пък отвърна, че през периода на Неделчо Колев като шеф на федерацията има над 30 хванати с допинг щангисти.

Божидар Андреев преди няколко дни обяви, че от федерацията му се подиграват и си търси работа, за да се изхранва.

Така тимът ни тръгва без Андреев, който в категория до 77 килограма с лекота триумфира на мемориалния турнир "Милен Добрев" с 342 кг. С този резултат в двубоя Божидар ще стане шампион на Европа без особени проблеми. Според заявките за Ейлат Жеко Иванов е шести с 220 кг, но в Пловдив записа 230 кг. Първи по заявки в категорията му е украинецът Дмитро Вороновски с 235 кг.

Състав на българите за ЕВРО2016 в Израел, определен след последното контролно през уикенда:

До 20 г.:
48 кг Надежда-Мей Нгуен
53 кг Атанаска Илиева
+75 кг Джесика Иванова
---------------------
62 кг Стилян Гроздев и Диан Пампорджиев
69 кг Петър Ангелов

До 23 г.
48 кг Даниела Пандова
----------------------
56 кг Иван Миланов
69 кг Златко Минчев
94 кг Георги Шиков
105 кг Васил Господинов