Европейският шампион за кадети Едмонд Назарян направи успешен дебют в нова за него категория  - до 51 кг на силния турнир в Анталия (Турция). Талантът ни в класическия стил спечели бронз, като за отличието победи с технически туш Изкхар Курба (Казахстан), трети на световното през миналата година. 

На старта в категорията Еди тушира турчина Ерсин Бюлют, а после срази с технически туш и азера Гюлюзаде Них. На полуфиналите обаче Назарян-младши падна с 0:2 от Алмир Алиев, като съперника му взе точките само от предупреждения. 

"За нас беше много важна тази проверка, защото на турнира бяха всичките най-силни състезатели в неговата категория", каза Емил Иванов, личен треньор на младия талант. 

"Домакините и азерите бяха с по двама-трима състезатели, имаше грузинец, иранец. Реално това ще са и основните му съперници за големите състезания през годината. А Еди ги победи с туш или технически туш. Много съм доволен от резултатите", добави треньорът.  

През миналата година Едмонд Назарян стана европейски шампион за кадети, спечели бронз на Световното, както и на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес в категория до 45 кг.

А тази година голямото предизвикателство за сина на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян ще бъде Световното за кадети в София в края на юли. Преди това - през юни, ще стартира и на Европейското във Фаенца (Италия). И на двете първенства шампионът ще се бори при 51-килограмовите.