Финландия поднесе втора изненада за два дни на световното първенство по хокей на лед в Словакия. След като детронираха шампиона Швеция на четвъртфиналите, сега „лъвовете“ победиха и суперфаворита Русия с 1:0 на полуфиналите. Така скандинавския тим за първи път от 2016 година е на финал на световен шампионат.

Марко Антила вкара единствения гол в мача в средата на трета част, а малко преди това Нико Оямяки беше близо до откриване на резултата, но ударът му се отби в дясната греда на вратата на Андрей Василевски.

Кевин Ланкинен се отличи с 32 спасявания, а след края на мача неговата резерва Юси Олкинуора му се поклони за представянето в срещата. Руският страж Василевски отрази 28 удара.

Русия беше големият фаворит за световната титла преди началото на първенството, след като успя да събере най-големите си звезди в отбора. За шампионата в Словакия към „червената машина“ се присъединиха Александър Овечкин, Евгений Малкин, Иля Ковалчук, Евгений Кузнецов и др.

На финала в неделя Финландия ще играе срещу победителя от другия полуфинал, където тази вече от 20:15 часа се срещат Канада и Чехия. „Лъвовете“ и „кленовите листа“ се срещнаха в деня на откриването на световното първенство и тогава скандинавците спечелиха с 3:1.