Ректорът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ проф. д-р Петър Христов даде старт на приятелски мач между спортни журналисти и звезди на българския спорт, който се проведе снощи в Националната спортна база „Спорт палас“. Футболната среща бе част от проекта "България: срещу агресията в спорта" на Регионалната агенция за предприемачество и иновации – Варна (РАПИВ).

На терена излязоха Тайбе Юсеин - световна шампионка по борба, Ивет Горанова и Мария Оряшкова - златни медалистки по карате и джудо от европейските игри в Минск 2019, топ баскетболистът Божидар Аврамов, спортисти от различни държави, водещи журналисти, треньори, съдии, студенти и дори част от мениджърския състав на НСБ "Спорт палас".

След изключително красива игра отборът, воден от Ивет Горанова, победи с 4:1 тима на Мария Оряшкова. Главният съдия Кольо Данев даде "зелен" картон за феърплей, а за играч на мача бе обявен Божидар Аврамов.

По-рано през деня участниците в проекта записаха своите послания срещу агресията в спорта. Проектът бе подкрепен от старши треньора на националния отбор по борба за жени Петър Касабов.

„Агресията не е предпоставка за победа. Когато си агресивен в спорта, нямаш шанс да победиш“, каза треньорът на България за 2018 г.

„Спортът е начин за намаляване на агресията сред младите хора, те оставят напрежението в залите и придобиват самообладание“, заяви шампионката по карате Ивет Горанова.

По-рано участниците коментираха темата за личната защита и физическата самоотбрана като средство за намаляване на агресията. Тя бе представена от преподавателя във Варненския свободен университет доц. д-р Огнян Къчев.

С голям интерес бяха посрещнати анализите, подготвени специално за събитието от преподавателите на катедра „Информатика“ – доц. д-р Галина Момчева, доц. Веселина Спасова и ас. Антонина Иванова, за позиционирането на спортните клубове и медиите в интернет пространството, а също така анализ на съдържанието и провокира ли агресия.