Шампионите на България по бейзбол „СОФИЯ  БЛУС” са поканени да представят България в Москва  след  един месец.  Но вместо тренировки, нашите момчета обикалят да събират пари за билети и за разходите по пътуването до Москва. Дори чистят градинки и събират боклук, което също е станало част от кампанията им за набавяне на средства. Вероятно има организации и хора, които биха откликнали на призива на нашите бейзболисти за финансова подкрепа.   Шампионатът за   Купата на федерациите по бейзбол  ще изправи нашите спортисти в престижна битка  срещу шампионите на Русия, Великобритания, Полша, Литва, Словакия.

https://www.indiegogo.com/projects/the-blues-way-to-moscow#/

Отборът на „София Блус”  печели през миналата година всички  състезания в българския бейзболен календар  - Шампионата на България, Купата на България и Купата на София. Шампионската титла им отрежда правото да представят страната ни в европейските клубни турнири през 2019 г в Москва. Но вместо да тренират, нашите спортисти събират пари за пътните билети, тъй като аматьорският им клуб е с ограничен бюджет.

Да бяха  футболисти, досега десетки спонсори щяха да откликнат, щяха да пишат по вестниците.  Но са  бейзболисти. Изненадващо, но oт всички отборни олимпийски спортове,  

„София Блус” е родният отбор с най-предно класиране в европейска клубна ранглиста в момента (за съответния спорт).

Последната класация на най-авторитетния сайт за бейзбол в Европа https://www.mister-baseball.com/2018-final-standings-misterbaseball-european-top-50/,  нарежда  родните ни  шампиони  на 39 място в Европа.

Трудностите в развитието на българския спорт превръщат в сензация ако клубни отбори в други спортове се вмъкнат в топ 50 или дори топ 100 на Европа (дори във волейбола и футбола).

Ето (любителско) видео от предишни  успешни участия на „София Блус”  в европейските турнири, в които родните бейзболисти успешно представят България. Не е случайно, че видеото е направено от почитателка на клуба , която е от... Канада, защото родните бейзболисти сякаш срещат по-голяма  подкрепа  от чужденци. 

Днес родните ни състезатели са дарили  кръв, това е традиционният им "ритуал" в началото на  сезона. Когато си шампион, трябва да опитваш да даваш добър пример и да спечелиш повече хора за добри каузи. Малко хора знаят, че всеки ден  към 500 души в България имат животоспасяваща нужда от кръв.  България е на едно от последните места по кръводаряване в Европа.  Броят на кръводарителите до миналата година е 22 на 1000 души. Реално, обаче, проблемът е още по-голям, тъй като доброволните кръводарители, са изключително малко, защото повечето хора дават кръв само за свои роднини и приятели при нужда.

Тук снимка  на бейзболистите, които са дали днес кръв

 Годишният бюджет на родния клуб може да се сравни и вероятно е доста по-малък от месечното възнаграждение на посредствен и неиграещ легионер в българския професионален футбол. 

С подобна сума аматьорският клуб по бейзбол, който е обществена организация с идеална цел, не само участва успешно в много състезания в страната и чужбина, но отделя средства и  усилия за развитието на детския спорт, като развива уникални  дейности за опазване на околната среда и  образование на деца чрез спорт, като последната им самоинициатива е  „ПреобразОвам София“

Родните ни шампиони по бейзбол се обръщат към приятели и обществени организации за подкрепа и споделяне на кампанията в социалните мрежи.

https://www.indiegogo.com/projects/the-blues-way-to-moscow#/

Даренията  ще бъдат използвани да се купят самолетни билети, за визи, наем на терен за тренировки, екипировка. Дарителите могат да получат оригинални шапка и тениска на клуба или дори да станат своеобразна част от шампионския отбор, като се включат в една от благородните им инициативи.  

https://www.facebook.com/bsc.sofia.blues

Силвия РАДЕВА, БЛИЦ