Една от звездите на руския отбор по хокей Иля Ковалчук коментира забраната негови сънародници да участват на зимната Олимпиада в Пьонгачанг. Такова решение бе взето от МОК, който обаче допуска чистите руски спортисти да се състезават под олимпийски флаг.

"Да се откажем значи да се предадем. Всички прекрасно разбираме, че решението на МОК е политическо и срещу кого е насочено. Но затова ние спортистите сме длъжни да сплотим страната. Всички чисти спортисти сме длъжни да сме там. Ние сме спортисти, а не политици. Ние с нищо не се отличаваме от другите отбори, които ще са на турнира. Патриотизмът и любовта към родината се носят в сърцето," заяви Ковалчук.

"Няма нужда да носим флаг на гърдите си. А ако играем добре и имаме успехи, ще си пеем химна. Неприятно е, че политиката превзе така спорта. Олимпиадата е централно събитие за целия хокеен свят. И затова сме длъжни да сме там. Не се чувствам обиден, просто недоумявам. Могат да ни вземат знамето и химна, но не и честта и съвестта. Знаем, че сме руснаци и представляваме най-хубавата страна в света. Смятам, че и феновете ни ще продължат да ни поддържат," допълни Ковалчук