Австрийската полиция проведе обиск в сградата на Международния съюз по биатлон (IBU) в Залцбург. Акцията е свързана с разследване на нарушение на антидопинговите правила, обяви телевизия ORF.

Като част от следствието сред разследваните лица е и президентът на централата Андерс Бесеберг, както и срещу секретаря на IBU Никол Реш, която веднага поиска временно да бъде освободена от поста си.

От Международния съюз по биатлон обявиха, че съдействат напълно на разследването на властите и това не пречи на графика на работата на организацията. Временно за генерален секретар на централата е назначен Мартин Кухенмайстер.

„Дадох показание пред австрийската полиция. Обвиняват ме, че съм допуснал руските спортисти до участие в състезания, въпреки че срещу тях има доказано нарушение на антидопинговите правила. Категорично отричам тези обвинения. Когато при нас се появят съмнителни резултати, данните веднага се пращат в лабораторията в Осло за оценка. Не искам повече да говоря по темата, тъй като съм развълнуван. Надявам се, че в името на биатлона случаят ще бъде решен бързо“, коментира Бесеберг.

Френското издание „Le Monde” излезе с информация, че на членовете на конгреса на IBU са били подложени подкупи между 25 и 100 000 евро, за да гласуват за кандидатурата на Тюмен за домакинство на световното първенство през 2021 година. Данните за корупцията са част документите, предоставени на Световната антидопингова агенция (WADA) във връзка с разследването в Австрия.