Руският президент реагира на снощното решение на Международния олимпийски комитет да изхвърли Русия от Игрите в Пьончан идния февруари (9-25.02.). Путин изненада и каза, че руснаците донякъде сами са си виновни, тъй като са дали повод за разследване срещу местната антидопингова агенция.

Държавният глава обаче допълни, че от МОК не са постъпили честно спрямо спортистите, тъй като в нито една правна система по света не е предвидена колективна отговорност, каквато се изисква от руските спортисти, лишени от възможността да използват руските флаг, герб и химн.

"Повечето от обвиненията не се основават на факти, а на показанията на онзи човек (Григори Родченко - бивш шеф на Московската антидопингова лаборатория), чиито морални и етични нагласи и психическо състояние предизвикват много въпроси", коментира Путин по повод допинг скандала.

Той категорично отхвърли възможността Русия да наложи забрана на спортистите да представят страната под неутрален флаг.

"Няма да обявяваме никаква забрана. Ако някой поиска да участва самостоятелно, няма да има проблем. Познавам много спортисти, които са тренирали с години за тази Олимпиада, а за тях е важно да присъстват там", коментира Путин.