Играй БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах пристигна за първи път в България като такъв за тридневно посещение и похвали страната за провеждането на три различни световни първенства по едно и също време. Германецът бе посрещнат от председателя на БОК Стефка Костадинова със сърдечно „Добре дошъл“, а след това двамата проведоха кратък разговор.

„Радостен съм, че съм в България, страната, която в момента е домакин на три световни първенства – по волейбол, художествена гимнастика и гребане. Това говори за високата класа на България в спорта и за реномето на отличен домакин, което сте си извоювали през годините. Искам да видя и да получа директни впечатления какво се случва в българския спорт и какво ще е бъдещето на българския спорт. Вярвам, че той ще има успехи, силни постижения и велики личности, като тази до мен – световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова. В близките дни заедно с хората от моята делегация ще имаме много срещи и разговори в България и се надявам, че те ще бъдат взаимно полезни“, сподели Бах пред медиите на излизане от Аерогарата.

Утре сутринта президентът на МОК има среща с премиера Бойко Борисов, с министъра на младежта и спорта Красен Кралев и с ректора на НСА проф. Пенчо Гешев. В 11.30 ч. в сградата на НСА е предвидена церемонията по удостояване на президента на МОК с почетното звание Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия „Васил Левски”, след което г-н Бах ще представи публична лекция на тема „Олимпийското движение и ролята на спорта в съвременното общество”. Томас Бах ще бъде третият президент на МОК, удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на НСА, след Хуан Антонио Самаранч (1998) и Жак Рох (2009).

След това президентът на МОК ще има работен обяд със Стефка Костадинова, а в 17 ч. видният гост ще се срещне с български олимпийски шампиони и медалисти в Национална художествена галерия „Двореца“, където ще разгледа и изложбената колекция на Боян Радев. Час по-късно Томас Бах ще бъде официален гост на Световното първенство по художествена гимнастика в зала „Арена Армеец“, след което му предстои вечеря с президента на Международната федерация по гимнастика (FIG) Моринари Ватанабе.

В събота Томас Бах ще посети Световното първенство по гребане в Пловдив, където е предвидена и среща с президента на България Румен Радев, след което в късния следобед делегацията на МОК ще отпътува през Мюнхен за Лозана.