Носителката на бронзов медал от световното първенство по олимпийско карате при жените в кат. 55 кг Ивет Горанова получи статуетката за пробив в световния спорт от Пресклуб „България“. Успехът на световната вицешампионка за девойки от 2017 г.  миналия месец в Испания е исторически – отличието е първо за бойния спорт у нас на състезание от такъв ранг за мъже и жени. А 18-годишната плевенчанка го постигна още с дебюта си в най-високата възрастова група. 16-годишната инициатива на пресклуба „Пробив в световния спорт“ е насочена към млади състезатели, юноши и девойки, които още с първите си крачи при мъжете и жените печелят медали на световно ниво.

Както е известно, Горанова е сред номинираните в анкетата на БЛИЦ "Спортист на България до 18 години за 2018-а".  

Ивет изрази надежда в бъдеще да има още по-големи успехи. След световното първенство тя участва на турнир Карате 1 серия А в Китай и се класира на пето място. Надпреварата е била много силна – 79 участнички само в категорията на Ивет Горанова, общо на турнира 1300. „Имах 5 срещи. На полуфинала загубих от водачката в световната ранглиста Анжелика Терлюга от Украйна, която я победих на световното първенство, но ще взема доста точки /225/ за световната ранглиста за Олимпийските игри в Токио“, разказа талантливата състезателка. Тя поясни, че за Игрите в Токио 2020 има отделна ранглиста, в която сега Ивет е десета, но след резултата й в Китай, ще стане седма или осма. Подреждането ще бъде ясно след Нова година.

През 2019 г. Ивет я очакват много състезания, за да продължи битката за олимпийска квота. Първото най-важно изпитание е европейското първенство през март. Класиране до пето място осигурява участие на Европейските Олимпийски игри, които пък дават право на шампионите директно да получат олимпийска квота. През 2020 г. ще има квалификационен турнир в Париж, на който също шампионите ще спечелят квота за Токио.

Бронзовата медалистка от световното първенство при жените изрази разочарование, че не е намерила място в Топ 10 на анкетата „Спортист на годината“.

"Разочарована съм. Имах амбиции да бъда в десетката, за мен това би било голямо признание. Надявам се следващата година да имам по-големи успехи и да попадна в тази анкета", каза Горанова.