Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Благоевградският майстор на ФИДЕ Борислав Иванов спечели убедително турнира “Стара столица”“ във Велико Търново, но бе изхвърлен от класирането, съобщава “Струма”. Наградите му бяха връчени на втория в крайното подреждане - международния майстор Велислав Куков.
 
Организаторите на проявата в последния момент включиха точка в регламента, според която при 3 недействително изиграни партии съответният шахматист не участва в разпределението на наградния фонд от 8350 лева. Под предлог, че асът на Виктори (Благоевград) използва непровомерна помощ, срещу Борислав Иванов умишлено не си явиха международният майстор Сашо Николов и гросмайстор Петър Дренчев.
 
По волята на жребия Сашо Николов бе изпратен за втори път да играе с благоевградчанина, но отново отказа. Така Иванов финишира пръв с 8 т., но заради трите служебни победи бе лишен от парична награда, въпреки че чинно си плати 40 лв. за участие в странния турнир.
 
Домакините дори го извадиха от класирането, което е в разрез даже и с променения в движение регламент. Лъвския пай от 2000 лв. и купата взе Велислав Куков (със 7 точки), който в предпоследния кръг завърши реми с Борислав Иванов.
 
Името на Иванов стана известно на спортната общественост след скандал миналата година, когато благоевградчанинът беше събличан гол за проверка заради подозрения за използване на непозволени средства на турнир в Хърватия.
 
Само преди месец на мемориала “Богомил Андонов” в Кюстендил гросмайстор Кирил Георгиев бутна фигурите от дъската след загуба от Борислав Иванов, претендирайки че опонентът му е играл нечестно.