Повече от 1000 души се включиха в първото българско издание на един от най-успешните мини-маратони с благотворителна кауза в света, състоял се в събота край "Sofia Ring Mall". На старта на "Run2Gether България" рамо до рамо застанаха хора с различни възможности, включително инвалиди, и техни поддръжници с големи сърца от политиката, бизнеса, сцената, спорта, както и много други съпричастни граждани.  

В благотворителния маратон по двойки всеки участник с голямо сърце застана до човек с различни възможности и двамата изминаха между 2,2 и 6,6 км. към една обща цел - да надскочат себе си и да пресекат заедно финала, където си разделиха по половинка от един медал, символ и награда за тяхното приятелство.

"Run2Gether" има две големи цели: да популяризира спорта за всички и да даде гласност на нуждата от равно включване, равен достъп и промяна на нагласите към хората с увреждания. Средствата от дарените билети за участие в маратона, заедно с даренията от Отговорния бизнес, ще помогнат за създаването на Адаптиран младежки кариерен център за хора с различни възможности, който да ги подготвя за нуждите на пазара на труда. 

„Маратонът ще започне с равен старт за всички Ви, такъв какъвто трябва да е и за хората с увреждания при достъпа им до образование, здравеопазване, заетост, транспорт и други услуги... Днес Вие ще бягате, но това няма да е бягство от проблема, а точно обратното – ще бягате към решението. Промяната на нагласите към хората с увреждания започва с възприемането им като хора, с които можеш да бягаш навсякъде в живота. Пожелавам от сърце на всеки от Вас да получи своята половинка от медала за участие в благотворителния маратон, защото да си част от цялото е въпрос на равен старт“, написа президентът Радев в поздравителния си адрес до участниците.

„Столична община винаги е подкрепяла и ще покрепя всяка една благородна кауза, която води до приобщаване всички хора“, се каза в приветствието от името на кмета Йорданка Фандъкова.
 
В благотворителното бягане, редом с хората с различни възможности, участие взеха и много звезди от спорта и шоубизнеса, уважавани обществени фигури, големи компании и граждани с големи сърца, сред които посланиците на инициативата Мария Гроздева, Михаил Христов, Краси Георгиев, Лазар Радков, Биляна Йотовска, Ивайло Захариев, Николай Ваклинов, д-р Калин Василев, Кирил Славов, Надя Младенова, Таня Иванова и др. Сред включилите се в събитието бяха Цветелина Кирилова, придвужавана от една от медалистките от Олимпиадата в Рио де Жанейро - бившата гимнастичка Михаела Маевска, сега помощник на Весела Димитрова в ансамбъла по художествена гимнастика.

Специално за събитието от Тайланд пристигна и основателят на "Run2Gether" Чачай Афибанпоонпон заедно с участник с различни възможности, който е бил част от "Run2Gether" - Банкок. В маратона с кауза се включи и консулът на Тайланд в България Виктор Меламед."Run2Gether" е един от най-успешните мини-маратони с кауза в света, като от събота и София вече е част от международната инициатива в подкрепа на хората с увреждания, провеждаща се също в Ню Йорк, Амстердам и Банкок. 

Организатор на "Run2Gether България" е "JAMBA" - връзката между хората с увреждания у нас и техните бъдещи работодатели! "JAMBA" е място за обучение, стаж и кариера.

Всеотдайните и обичащи адски много работата си Йоана Колева и Ива Цолова се справиха перфектно с организацията на благотворителния маратон, в което всъщност никой не се е съмнявал. Двете заедно с екипа си са амбицирани "Run2Gether" да се превърне в традиция.

Благотворителният маратон се състоя под патронажа на Президента на Република България Румен Радев и Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Албена Атанасова. Грандиозното събитие се осъществяви с подкрепата на „София 2018 – Европейска столица на спорта“ и "Sofia Ring Mall".

Един от участниците в мини-маратона спечели два двупосочни билета до Тайланд, Банкок, за участие в "Run2Gether" Тайланд, осигурени от генералния спонсор на събитието "Turkish Airlines". То беше подкрепено и посетено още от No More Many More (Gega), Невена Пейкова и Християна Лоизу (Virginia records), Venzy (Monte music). Mузикантите поздравиха хората и се снимаха с тях за спомен.

Краят на Празника на заедността и приятелството включи и приятелски мач на националния баскетболен отбор и на националния баскетболен отбор в колички, зумба, както и игри на достъпно и адаптирано голф игрище.

Още снимки - ТУК!