Руският спорт понесе нов тежък удар, след като Международният олимпийски комитет (МОК) спря от участие спортистите за зимната Олимпиада в Пьонгчанг 2018. Санкцията е заради системно нарушаване на допинг правилата. Чистите спортисти могат да участват, но под олимпийски флаг. При спечелено отличие няма да звучи химнът на Русия, нито пък медалите ще бъдат причислени към сметката на Сборная.

Русия ще преживее забраната за участие на олимпийските игри. Това коментира говорителят на Министерството на външните работи в Москва Мария Захарова. „Ние не падаме по гръб. Нито от световна война, нито от разпада на Съветския съюз, нито от санкции. Приемаме всичко и го преживяваме“, написа тя във Фейсбук.

„Вече не трябваше да има спорт в Русия. Възраждането на Русия като спортна държава не беше включено в глобалните планове: младежите трябваше отдавна да са заспали, стадионите – завинаги превърнати в битпазари, треньорите – да работят в чужди отбори.

Нищо не стана според сценария. Появи се ново поколение спортисти, световните спортове се изпълниха с постиженията на руските атлети, Русия проведе отлично Олимпийските игри. Спортът постепенно се превръща в една от националните идеи, въплътена в десетки хиляди детски школи и училища, в най-новите стадиони и просто в желанието да бъдем спортни“, казва Мария Захарова.

"Сега трябва да изключим емоциите и достатъчно сериозно на анализираме тези решения, които взе МОК по отношение на нашата страна, преди да огласим някакви заключения", коментира от своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.