Първи предполагаеми следи от Боян Петров са били открити при издирването на българския алпинист в района на осемхилядника Шиша Пангма.

Шерпите и китайските спасители са достигнали пеша около 21 ч. местно време до Трети височинен лагер, където са намерили връхна дреха и шоколад, за които се предполага, че са на Боян Петров, съобщава bTV. За съжаление, те не са намерили българския алпинист. Заради лошото време и късния час, обходът продължава утре. През следващите 4 дни се очаква прозорец от хубаво време.

Достигнали са до Лагер 3 двама шерпи и двама или трима китайци. Първоначално имаше информация, че е открита палатка, но тя се опроверга. Имало е тиниска, но тя със сигурност не е на Боня Петров. Алпинистите са били изморени и са си легнали веднага. Все още няма следа от търсенето. На снимките от хеликоптерите няма следа от Боян.

"Утре – групата, която е на Лагер 3 ще се опита да изкачи върха, за да може да мине по пътя на Боян и да търси места по пътя му, където би могло да има някакво събитие. В Лагер 2 групата е доста голяма, има и италианци, и ще се опита по-бавно да стигне до Лагер 3, и да потърси и встрани от маршрута, който е най-директният до лагер 3”, заяви Деян Петков, член на екипа на Боян Петров в България.

По-рано днес два хеликоптера, специално оборудвани за работа на голяма надморска височина в разреден въздух, извършиха своите разузнаватени полети. Те са успели да огледат добре цялото пространство, където се предполага, че може да е Боян Петров, но без резултат.

Утре със сигурност няма да летят хеликоптери, но машините остават в готовност.