Бронзовият олимпийски медалист в ски-скока от Торино 2006 Бьорн Ейнар Ромьорен обяви ужасна новина за здравословното си състояние. 38-годишният норвежец разкри, че има рак. В началото на пролетта му е открит тумор на гърба.

„Ш*бан рак! Това е трудна ситуациа за мен и цялото ми семейство. Стартирах лечение и ще оцелея. Предстои ми дълга и трудна борба, но ще спечеля тази битка. Не е проблем да говоря за заболяването си, но в момента нямам сили за това. В някои дни съм напълно изтощен“, обяви Ромьорен на официалния сайт на Норвежката федерация по ски.

Освен олимпийското отличие, Бьорн Ейнар Ромьорен има сребро и два бронза от световни първенства по ски-скокове. Освен това е печелил два златни, един сребърен и един бронзов медали от световни първенства по ски-полети.

През 2005 година в Планица той на два пъти подобри световния рекорд за най-дълъг ски-скок. Първо премина 234,5 метра, а в същия ден скочи и 239 метра. Рекордът му беше подобрен шест години по-късно, когато сънародникът му Йохан Ремен Еверсен скочи 243 метра във Викерсунд.