Звездата в леката атлетика Алисън Феликс обвини спортния гигант "Nike" за отношението към спортистките, които са забременели по време на кариерата си. 33-годишната спринтьорка и майка на 6-месечно бебе твърди, че от компанията наказват с по-малко заплащане атлетките за прекъсването на кариерата им и за по-лошите резултати, докато са бременни. 

"Когато чакаме дете, рискуваме по време на самата бременност, а и след нея да претърпим финансови загуби. Това е показателен пример за спортния бизнес, където правилата са определяни от мъжете", твърди шесткратната олимпийска шампионка Аликсън Феликс, цитирана от New York Times.

Тя ражда дъщеричката си Камрин преди шест месеца и се решава да създаде семейство, независимо, че по същото време преговаря с Nike за нов договор. Независимо от факта, че е най-успешната атлетка в историята на САЩ, фирмата й предлага договор със 70% по-малко заплащане, отколкото преди раждането на детето. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Ако знам, че това в момента е моята стойност заради успехите ми и способностите ми, съм готова да го приема. Но не мога да се примиря с отношението към майчинството", признава Алисън Феликс. 

Тя започнала преговори с "Nike" и поискала да бъде вписано в договора, че няма да бъде наказвана с глоби, ако в месеците след раждането не постига обикновените си спортни резултати. Засега, обаче, то е "мъртва точка" и споразумение така и не е постигнато. 

Феликс твърди още, че е усещала натиск от страна на спортния гигант и по отношение на бързото си връщане във форма, независимо, че е родила с Цезарово сечение в 32-та седмица от бременността си. 

Атлетката не е първата, която критикува "Nike" за подобно отношение към жените, които чакат дете. Затова компанията е обещала да обмисли подхода си към бременните спортистки, с които има договор.