Българският алпинист Атанас Скатов не беше допуснат от китайските власти до изкачване на Еверест без използване на шерп. Веганът, който преди дни изкачи Чо Ою без чужда помощ и употребата на кислородни бутилки, дълго време не е успял да намери желаещи да му помагат в изкачването на Покрива на света. Накрая се намерил един шерп, който поискал от Скатов 10 000 долара, а българинът не разполага с тази сума. Затова се налога той да напусне Тибет и да се върне в България. Пристигането му в родината се очаква след няколко дни.

“Много исках да кача връх Еверест още веднъж. Този път без кислород. Познавам маршрута и съм добре аклиматизиран. Гледам го срещу мен, времето е прекрасно вече няколко дни и още няколко ще е подходящо за качване. Направих всичко,което зависеше от мен, пробвах всякакви варианти, но властите в Тибет са непреклонни. Утре сутрин трябва да напусна лагера и да летя за Катманду. Съжалявам много”, обяви Скатов във „Фейсбук“.

Засилените мерки за сигурност при изкачването на осемхилядниците в Хималаите са следствие от опита на Боян Петров за изкачване на Шиша Пангма без шерпи и кислород. Както е известно, Боян остана завинаги в планината, след продължилата десетина дни операция по спасяване и издирване не даде резултат.