Руски спортисти пак бяха замесени в допинг скандал. Отново става дума за спорт, в който руснаците са една от традиционните световни сили. Почти целият тим на „сборная“ от световното първенство по биатлон в Хохфилцен през 2017 година е обвинен в употреба на забранени стимуланти.

Снощи настоящият руски тим по биатлон е бил посетен от полицейските власти в Австрия и уведомен, че е започнало разследване на случая. „Сборная“ в момента е в Хохфилцен, където от днес до 16 декември ще има стартове от световните купи за мъже и жени. Употребата, притежанието и продажбата на допинг в Австрия се счита за углавно престъпление. Руското посолство вече е уведомено за случая и е назначило работна група.

Сред обвинените в употреба на забранени стимуланти са едни от големите звезди на руския биатлон: Евгений Гарайничев, Александър Логинов, Антон Шипулин, Алексей Волков и Ирина Старих. Разследвани са още бившият треньор на „сборная“ Александър Касперович, както и докторите и масажистите на отбора: Артьом Кринцилов, Александър Селявкин, Евгений Шутов и Дмитрий Топичканов.

Александър Логинов, който вече има изтърпяно двугодишно наказание за употреба на допинг, разкри на профила си в „Инстраграм“, че руските биатлонисти са обвинени от австрийските власти в манипулиране на тестове и преливане на кръв. Ирина Старих също изтърпя тригодишно отстраняване заради положителна проба за употреба на забранени стимуланти.

Въпреки започналото разследване, руският отбор по биатлон ще вземе участие в стартовете от световната купа в Хохфилцен. От замесените спортисти в момента с тима в Австрия са Логинов, Гарайничев и Старих.

Както е известно, през последните години руският спорт беше разтърсен от редица допинг скандали. Московската антидопингова лаборатория загуби лиценза си заради манипулиране на тестове. Големите разкрития бяха направени след свидетелствата на бившия шеф на лабораторията Григорий Родченков. На много руски спортисти беше забранено да участват на олимпийски игри, световни и европейски първенства.