ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Скандалният български шахматист Борислав Иванов се завръща в игра. Добилият скандална слава благоевградчанин получи наказание от 4 месеца. Родната шахматна федерация спря правата на благоевградчанина, който нашумя през последната половин година. Той бе обвинен, че използва в партиите си нерагламентирана техническа помощ. Тогава 25-годишният майстор на ФИДЕ бе атакуван от Етичната комисия към Българската шахматна федерация, че е нарушил спортния морал и е уронил престижа на БФШ и шахматните деятели като цяло с непрекъснати медийни и други изяви.

Административен съд - София град обаче го оневини, с което на практика възстанови състезателните му права.
В резултат състезателните права на Борислав Иванов бяха временно спрени и той пропусна възможността да участва в първите два от трите най-силни международни турнира във Варна, които са под егидата на БФШ.

Иванов сега получи одобрението на организаторите и ще участва в традиционния турнир „Тетевен Оупън“. Състезанието започва в събота, а досега са се записали 99 шахматисти от България, Русия и Сърбия. Любопитен факт е, че сред тях е и новото попълнение на „Марек Юнион-Ивкони“ - международният майстор Сашо Николов, припомня в. “Струма”.

55-годишният столичанин е сред най-яростните противници на фм Б. Иванов и няколко пъти открито обяви в средствата за масово осведомяване, че благоевградският играч използва непозволена чужда помощ, най-вероятно компютърна. Както е известно, мм С. Николов стана първият състезател в шахматната история на България, който два пъти в един турнир по швейцарска система умишлено не се явява на партия с един и същ опонент - в случая Иванов на турнира „Олд Капитал“ във Велико Търново тази пролет.

Заради включването на благоевградчанина в „Тетевен Оупън“ ръководството на БФШ може да не отчете проявата за български коефициент ЕЛО. Наградният фонд на турнира е близо 2000 лева, 800 от които са предназначени за победителя.