Плувецът Цанко Цанков завърши успешно преплуването на Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос. В 6:20 часа в сряда той стартира от началната точка, а след 14 часа, 24 минути и 34 секунди финишира на крайната. Точно за толкова време той измина разстоянието от 46 километра и 620 метра по официалните данни от контролния кораб, който го следваше през цялото време на дългото и изтощително плуване.

31-годишният Цанков беше посрещнат край Приморско от десетки зрители, сред които роднини, приятели и привърженици на маратонското плуване. 

Разстоянието на този маратон в открити води е малко над 44 км и е с 11 км по-дълго от маршрута на прочутото преплуване на Ламанша от Франция до Великобритания.

За безопасността на плувеца по време на плуването се грижиха служители на Морска администрация, Гранична полиция и Военноморска база - Бургас. По време на плуването Цанко Цанков бе съпровождан от катера "Надежда" заедно с още един плавателен съд.

Постижението на Цанков е най-дългото преплувано разстояние в акваторията на Черно море. Досега са изминавани най-много 30 километра близо до руското крайбрежие. 

Цанков е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен сребърен медалист от световно първенство по плуване за ветерани, сертифициран майстор на спорта в много дисциплини (100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и 400 метра свободен стил). Нарежда се под номер 3 във вечната българска ранглиста на 100 метра съчетано плуване, като пред него са само националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.
 
„Успях да го направя и това е най-важното сега. Беше ми много трудно. Но знаех, че мога да го направя. И за миг не ми мина през главата да се откажа. Имаше големи вълни и на всичкото отгоре малко преди края два делфина ме изплашиха като минаха на сантиметри под мен", разказа Цанков. 

"Исках това постижение да бъде на българин и точно на бургазлия като мен. Вече е приятно, когато всичко свърши, но трябва да ви кажа, че имах проблеми след 20-ия километър. Тялото и най-вече дясната страна започнаха да се схващат и наруших техниката на плуването. Екипът ми на лодката направи всичко възможно, без да се качвам, да ми дадат аспирин и витамини, за да продължа. Изядох и един банан, както и протеиново блокче. Когато започнах да виждам очертанията на Маслен нос си казах, че трябва да бъда силен и смел до края. Има моменти, които трудно се описват, но съм повече от щастлив. Да ви призная, след толкова плуване не искам и да влизам вече във водата, но няма как. Със сигурност няма да ходя на плаж дълго време. Стига ми толкова в морето (смее се). Дали ще опитам нов рекорд на същата дистанция засега не зная, целта ми е първо да си почина, а след това ще мисля за нови предизвикателства. Още веднъж искам да благодаря на целия си екип, който изкара всичкото време на двете лодки, на кмета на Бургас Димитър Николов и на всички, които ми помогнаха да направя това  историческо събитие", каза още развълнувано Цанко Цанков веднага след излизането си от водата. 

Самото плуване започна в 6:20 часа от нос Емине и завърши на малкия плаж на Маслен Нос в 20:44 часа. 

Постижението на състезателя беше официално регистрирано от лицензирания международен съдия по маратонско плуване Вили Цанков, който през цялото време беше на лодката и следеше събитията във водата.