Повече от 1 млн. евро държавни пари са източени през шахматната ни федерация (БФШ) и само напълно нова централа би могла да върне България в международните структури на древната игра. Това обявиха спортният министър Красен Кралев, вицепрезидентът на световната федерация (ФИДЕ) Георгиос Макропулос и шефът на европейския шахсъюз (ECU) Зураб Азмайпарашвили. Тримата се срещнаха с шахматисти, общественици и деятели на този спорт у нас, за да обсъдят ситуацията, в която вече 9 месеца българската централа (БФШ) е изключена от ECU, а нашите шахматисти се състезават под неутрален флаг.

Проблемът с БФШ и нейния тогавашен президент Силвио Данаилов (преди близо два месеца той се оттегли, а го замести Иван Генов) възникна през 2015 г., когато след множество сигнали от шахматни дейци Кралев нареди проверка на дейността й за 2014 г. Оказа се, че федерацията е злоупотребила с 381 386 лв. за организиране на международни турнири. Финансирането на БФШ бе спряно, а на 10 август 2016 г. федерацията и министерството сключиха спразумение за изплащане на тези пари, заедно с лихвата от 94 718 лв., в рамките на 24 месеца. Но БФШ не е внесла нито лев оттогава, пише вестник „Сега“.

Пак преди две години стана ясно, че Данаилов, като президент и на ECU също е обвинен в злоупотреби. Оказа се, че в офшорна зона в американския щат Делауер има разкрита сметка на името на ECU, в която са превеждани пари вместо по сметката на автентичния европейски шахматен съюз. Въпросните пари за турнирите в България също са отишли в тази сметка. Нещо повече, след разговори с международните федерации Красен Кралев е разбрал, че турнирите всъщност не са били под егидата на ECU, за каквито ги представя Данаилов. Преди месец той е разпоредил нова проверка на дейността на БФШ, но за по-дълъг период - 2011-2014 г.

"Все още не е завършена цялостно втората проверка, но поне сме наясно каква е общата сума, преведена от БФШ по сметката фантом - точно 1 070 140 евро. Силвио Данаилов съзнателно е отчитал към министерството тези преведени суми като разходи на федерацията по организация на различни събития", обясни министър Кралев.

Той обаче не се нае да твърди, че от офшорната сметка се е възползвал самият Данаилов. Това в прав текст не каза и вицепрезидентът на ФИДЕ.

"Всички сме наясно защо е създадена тази сметка. Данаилов е подвел министъра, че превежда парите на правилното място. Подвел го е с фалшиви турнири и там са превеждани пари на министерството, плюс псевдоразходи за наем, за материали и др. Всичко това е описано в решението на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, с което се потвърждава изключването от ECU на БФШ. Изводът на CAS е, че Данаилов няма как да не знае, че парите отиват във фалшива сметка, но не е сигнализирал. А защо не е сигнализирал, сетете се сами - заяви Макропулос. - Ние не знаем общо колко пари са били внесени неправомерно в тази сметка. Възможно е там да има средства от спонсори и от други пера. Ето, досега знаехме само за около 400 000 лева от фалшивите турнири през 2014 г., но сега научихме, че вече сумата е набъбнала до над 1 млн. евро. Можем да знаем с точност колко пари са изчезнали така и кой ги е присвоил само ако вашият главен прокурор направи официално искане да се отвори сметката."

Министър Кралев потвърди, че ще има разговор със Сотир Цацаров и ще му представи всички резултати от проверките с молба да съдейства за разкриване на цялата истина около фалшивата сметка. Той каза, че в момента има два варианта. Единият е БФШ да плати всички суми и да продължи дейността си, което обаче било фантастика. Другият е да не поднови лиценза на БФШ и да се основе чисто нова структура, а министерството, така или иначе, ще заведе дело срещу БФШ да възстанови сумите.

"Делото ще е срещу стария УС, защото Данаилов се крие зад хората в него. Може би повечето не знаят какво е вършил той, но има още един човек, който няма как да е в неведение - генералният секретар Николай Велчев", каза Кралев.

За нова структура се изказа и Макропулос. "За нас нова федерация е приемлив вариант и го подкрепяме. Пред CAS Данаилов се оправдава с колективни решения на УС на БФШ. Съгласете се, че ако остане пак старата българска федерация, макар и с ново ръководство, има опасност хората, които работят там, все нещо да крият. Ще има страх, че пак може да се повтори това. Така че - нов съюз е най-доброто решение", каза вицепрезидентът на ФИДЕ.