България ще бъде домакин на уникално събитие в света на снукъра. Двамата финалисти от Световното първенство по снукър Шон Мърфи и Стюарт Бингам, ще изиграят три демонстративни двубоя в София (17 юли), Бургас (18 юли) и Созопол (19 юли), специално за българските фенове на този спорт.

Това се случва само три месеца след финала в „Крусибъл“, където Бингам триумфира над световния шампион от 2005 година. На 17 юли голямото шоу ще започне от 20:00 часа в София. Домакин на първия сблъсък ще бъде аула „Максима“ на Университета за национално и световно стопанство в столицата (УНСС).

По пример на Пекинския държавен университет, който провежда един от най-силните турнири в този спорт – China Open - с награден фонд близо 500 хиляди паунда, вече и един от най- елитните български университети ще стане част от голямото снукър семейство.

Събитието се осъществява с подкрепата на Студентски съвет и под патронажа на ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев. В аула „Максима“ само преди месец наградата за спортист на годината в университета получи големия ни талант в снукъра Ивайло Пеков.

Заедно с Шон Мърфи и Стюарт Бингам, в България ще пристигнат изгряващите звезди Оливър Лайнс и Джеймс Кейхил. Организатор на голямото събитие е Олиснукър клуб под егидата на Българска снукър федерация. От българска страна в демонстративните двубои ще се включат Братислав Кръстев и Георги Величков.

Билетите за двубоя са пуснати в продажба в Eventim от 12.06.2015г. с цени от 20 до 100 лева за VIP билет.

VIP билетите ще дадат възможност на най- запалените фенове да се срещнат със своите любимци 1 час преди мача, на специално организиран коктейл, на който ще могат да се запознаят със звездите и да си вземат автографи.

На 18 юни зала „Младост“ в Бургас ще приеме световните снукър звезди. Събитието се осъществява с подкрепата на община Бургас, който е европейски град на спорта за 2015-та година. Последните двубои между световните шампиони за 2015 и 2005 година ще се състоят в Созопол на 19-и юни.

Събитието в морския град отново ще бъде уникално за света на снукъра, защото ще се играе на открито. Домакин на двубоя ще бъде амфитеатъра в града.