Пет месеца след новината, че европейската ни шампионка за кадети Даяна Димитрова е хваната с допинг, мистерията около нейната проба е пълна, пише „Меридиан Мач“. В началото на май от Българската федерация по вдигане на тежести обявиха, че е пристигнало уведомление за положителен тест на Даяна. Тя е била тествана точно преди световното първенство за кадети в Банкок през април, а Димитрова е дала позитивен тест за фуросемид.

Към момента нито в сайта на международната федерация (IWF), нито в този на българската антидопингова агенция Даяна Димитрова присъства като състезателка с положителна проба, нито пък има информация за наложена санкция.

Нещо повече – тя не е декласирана и продължава да стои на осмо място в категория до 48 кг на световното първенство в Банкок. Нито пък някой е казвал на младата щангистка какъв период няма право да се състезава. Ако пробата наистина беше положителна, тя трябваше до сега да е извадена от класирането и да й е наложено наказание.

Мистерията около Даяна е пълна, защото преди време й било казано, че има вариант да участва на предстоящото европейско първенство за кадети в Прищина, което стартира утре и на което България ще участва с 16 състезатели. В край сметка обаче тя е отпаднала от сметките на треньорите.