Легендата в щангите Наим Сюлейманоглу е изпаднал в кома, съобщават турските медии.

Според информацията трикратният олимпийски шампион е в критично състояние заради чернодробна недостатъчност и се бори за живота си.

Наим Сюлейманоглу е в интензивното отделение на болница „Бакъркьой Сади Конук“ в Истанбул, a според личния му лекар Аднан Багръачък легендата се нуждае от спешна трансплантация на черен дроб.

“Наим Сюлейманоглу има чернодробна недостатъчност. В най-скоро време трябва да му бъде направена трансплантация на черен дроб, за да му бъде спасен живота. Наим Сюлейманоглу е легенда, благодарение на когото тази страна е спечелила безброй медали и е носителка на безброй рекорди. В момента е в интензивното отделение и не е в съзнание. Аллах да му е на помощ”, сподели д-р Аднан Багръачък.

Легендарният щангист не е пожелал никой да знае за неговото заболяване. Той не е споделил за болестта си дори на собствения си син.

Най-великият щангист за всички времена е роден на 23 януари 1967 година в кърджалийското село Птичар. По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов. Той е трикратен олимпийски шампион и седемкратен световен шампион. Автор е на цели 46 световни рекорда. По време на световното първенство в Мелбърн, Австралия, през 1986 година Наим бяга в Турция, където живее и до днес.

Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. На Олимпиадата в Сидни през 2000 година прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера.