Ултрамаратонецът Красимир Георгиев финишира успешно 1200-километровото си предизвикателство по Коридор №8 от Черно до Адриатическо море. Малко преди 17 часа на 23 май опитният атлет пристигна на последната точка от маршрута - град Драч в Албания, където беше посрещнат с бурни аплодисменти.

Георгиев стартира дългото бягане на 8 май от Варна, като ежедневно преминаваше маршрутите между градовете от Паневропейския транспортен коридор №8, свързващ България, Северна Македония и Албания. Целта на първия по рода си исторически ултрамаратон беше да обедини хиляди спортуващи и активни хора от трите държави под мотото #Свързаност, да насърчи развитието на инфраструктурните връзки, туризма и бизнеса между държавите.

Всеки ден към бягането на Краси се включваха най-различни хора, не само атлети, които го придружаваха в отделни части от етапите. Най-дългият от тях беше от Бургас до Сливен (107 километра), който Краси завърши малко преди полунощ и след кратък сън тръгна да бяга към Стара Загора.

Травми и болежки, породени от голямото натоварване, не спряха Георгиев към постигането на целта. Плътно зад него беше екип, включително и снимачен от wness tv, като онлайн се излъчваше всяка негова крачка.

След като стигна брега на Адриатическо море Краси изля и двете бутилки с вода, които напълни от Черно море и от Охридското езеро - символ на единение между трите държави.

"Чувството е уникално! Много съм щастлив и най-вече доволен от факта, че видях толкова обединени хора. Навсякъде бях посрещан топло, хората ми се радваха", коментира ултрамаратонецът.

"Много съм радостен, че утре не трябва да стана и да бягам", добави с усмивка Краси Георгиев.

"Коридор №8 е едно приятелство, свързаност. Това е нещо, по което тръгнах заради самите нас. Моето бягане е начало на цялото това приятелство. Нека покажем на Европа, че трите страни заставаме заедно зад една кауза", добави Георгиев по време на церемонията в Драч.

Това беше поредното тежко изпитание, което Краси завърши успешно и впечатли. В изминалите две години той се справи с 36-часовото бягане на пътека в столичен мол, а месеци след това и с 55-часовото предизвикателство в Пловдив, които бяха с благотворителна цел. Атлетът обещава да не спира и да продължи да ни изненадва и най-важното - да ни мотивира, показвайки как трябва упорито да преследваме мечтите си.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ