Министърът на младежта и спорта Красен Кралев удостои президента на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов с почетния знак „Венец на победителя“. Това е най-високото държавно отличие в областта на спорта, учредено през 2015 г. по инициатива на Кралев. С „Венец на победителя“ по случай кръгли годишнини се награждават изтъкнати личности с голям принос за развитието на спорта.

Министър Кралев награди Карамаринов на тържеството по случай неговия 60-и рожден ден, на което присъстваха президентите на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу и на Европейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен, множество ръководители на международната лека атлетика, легендарни спортисти и бизнесмени.

„За мен е огромна чест и удоволствие да връча най-голямото държавно отличие в областта на спорта на нашия скъп приятел Добромир Карамаринов. Тази награда са я получавали много достойни български спортисти като Христо Марков, който е днес с нас, Стефка Костадинова и др. Но зад успеха на всеки един спортист стоят добрите, талантливите ръководители, които всеотдайно се грижат всичко да му е наред. Добромир е един от тях. Човек, отдал живота си на леката атлетика и като състезател, и като ръководител“, заяви Кралев.

Министърът отбеляза, че за него е чест да бъде част от приятелския кръг на Карамаринов, който включва някои от най-големите имена на световния спорт.

„Днес отново виждаме колко много приятели има Добромир в целия свят. Знам огромното уважение и респект, които тези великани на световния спорт изпитват към нашия Добромир. За мен е чест да бъда твой приятел, зная какво си направил за България и какво още предстои да направиш за българската, европейската и световната атлетика“, допълни Кралев.

Добромир Карамаринов благодари на министъра и българското правителство за признанието. Себастиан Коу и Свен Арне Хансен също поздравиха Карамаринов, който е първи вицепрезидент на Европейската атлетическа асоциация и президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации, за 60-ата му годишнина и работата му в международните атлетически структури.

Носители на „Венец на победителя“ са някои от най-успелите и обичани български спортисти като Стефка Костадинова, Йорданка Благоева, Иванка Христова, Боян Радев, Валентин Йорданов, Христо Стоичков, Трифон Иванов (посмъртно), Димитър Пенев, Христо Бонев, Йордан Лечков, Борислав Михайлов, Николай Бухалов, Любо Ганев, Иван Лебанов, Петър Киров и др.