Рекордните 416 спортисти ще представят Китай на олимпийските игри в Рио де Жанейро това лято от 5 до 21 август. Китай ще има най-голямата делегация в олимпийската история на страната и ще се стреми към първото място в класирането по медали, след като преди четири години в Лондон остана на втора позиция след САЩ.

В олимпийската делегация на Китай са включени 256 жени и 160 мъже, а те ще представят родината си в 26 вида спорт. Преди четири години в Лондон страната имаше делегация от 296 спортисти.

"Това е най-голямата олимпийска делегация в историята на Китай”, сподели Цай Чжънхуа, заместник-директор на генералната администрация по спорт на страната.

Цялата китайска делегация ще е от 711 души, а 29 от тях са чуждестранни треньори. Най-младият член на делегацията е 14-годишната Ай Янхан, която ще плува на 200 метра свободен стил и ще участва в щафетата на 4 по 200 метра. Най-възрастният китайски спортист пък е 39-годишната състезателка по спортна стрелба Чън Ин.

Извън делегацията останаха петкратният олимпийски медалист в спортната гимнастика Цзоу Кай и гимнастичката Лю Тинтин, получили контузии по време на тренировки миналата седмица.