Бронзовата медалистка от Пьончанг 2018 Кейтлин Озмънд (Канада) изненадващо спечели титлата при жените на световното първенство по фигурно пързаляне в Милано. 22-годишната фигуристка, която има златен медал в отборната надпревара в Пьончанг и сребърен отборно в Сочи 2014, беше едва четвърта след кратката програма, но с отлично изиграна волна програма стигна до първа световната титла в кариерата си.

Озмънд, която беше втора на шампионата на планетата в Хелзинки през миналата година, получи оценка от 150,50 точки за волната програма и събра общ сбор от 223,23 точки. Тя изпълни седем тройни скока и имаше неточност само при една от комбинациите. Тя е първата канадка, която печели световната титла след Карен Магнусен през 1973 година.

Две японки се качиха на почетната стълбичка. Втора завърши Уакаба Хигучи с 210,90 точки, а трета е Сатоко Мияхара с 210,08 точки, за която това е втори медал от шампиoнат на планетата след среброто през 2015 година. Япония взе два медала за последно през 2007 година, когато в Токио Мики Андо спечели златото, а Мао Асада завърши втора.

Две от фаворитките се провалиха и останаха извън призовата тройка. Олимпийската шампионка от Пьончан 2018 Алина Загитова от Русия падна три пъти, получи седма оценка за волната програма и остана едва пета в крайното класиране с 207,72 точки. 15-годишната рускиня се разплака още преди да напусне леда. Тя направи страхотен дебютен сезон при жените и спечели финала на Гран При, европейската и олимпийската титла.

Италианката Каролина Костнер не успя да зарадва публиката с медал. 31-годишната фигуристка беше начело в кратката програма, но изигра много слаба волна и остана едва четвърта с 208,88 точки. Световната шампионка за 2012 година Костнер, която беше с последен стартов номер, започна с двоен вместо троен луц, изпълни само единичен аксел и падна след троен салхов. За нея това беше вероятно последно световно първенство в кариерата.